Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

„Tot înainte!” Amintiri din copilărie
Luni, 31 octombrie, începând cu ora 18, va avea loc, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, premiera filmului documentar „Tot înainte!” Amintiri din copilărie, precum și lansarea volumului cu același titlu, semnate de istoricii Valeriu Antonovici și Simona Preda (Curtea Veche Publishing).

Filmul documentar și volumul analizează fenomenul prin prisma interviurilor cu câteva dintre personalitățile lumii culturale (22 de interviuri), care povestesc despre propriile lor copilării. Dintre intervievați fac parte: Dan C. Mihăilescu, Teodor Paleologu, Mirel Bănică, Doina Jela, Tiberiu Soare, Cristian Pepino, Cezar Paul-Bădescu, Codruț Constantinescu.

Atât cartea, cât și filmul se străduiesc să arate o altă fațetă a societății de dinainte de decembrie 1989. Comunismul nu a însemnat doar lipsa unor drepturi fundamentale, sărăcie și neajunsuri, Securitate și dictatură, condamnați politici și granițe închise, ci a fost și perioada în care au crescut părinții noștri sau perioada în care ne-au crescut pe noi. Este perioada în care ei și-au trăit viața, au avut parte de bucurii și evenimente neobișnuite. Pe lângă ideologia de partid și ambițiile patriotice ale partidului unic, mai exista și puțină viață privată. E adevărat că aceasta era controlată și, de multe ori, confundată cu „spațiul/ interesul public”, dar exista și viață privată.

Proiecția va fi urmată de o dezbatere în care se va aborda fenomenul recuperării memoriei, selecția care se operează când vine vorba despre trecut și copilărie, dar și despre implicare sau, dimpotrivă despre necontaminare cu elemente propagandistice. Am fost oare conștienți de mecanismele sistemului comunist? În ce grad au afectat ele viața unui copil? Ce a însemnat cravata roșie? Interviurile, dialoguri în fond, sunt incursiuni, plimbări, de la noi cei de azi, către noi, cei de atunci.
Multe dintre mecanismele trecutului, cum ar fi de exemplu dublul limbaj, au fost poate susceptibile în a crea anumite tendințe schizoide în ce privește sinceritatea față de semeni, poziționarea față de alteritate, asumarea unor principii pe care unii cu greu și le-au redobândit în anii libertății. A lăsat această duplicitate urme în adulții care suntem acum? Ne-a făcut regimul comunist să punem mai puține sau deloc întrebări? Este bine să spui ceea ce gândești? Îți asumi consecința faptelor tale? – sunt câteva teme de reflecție la care meditează și interlocutorii filmului/ cărţii.

Accesul la eveniment este liber.
TRAILER FILM https://www.youtube.com/watch?v=ea2atqj6BrM
EVENIMENT FACEBOOK https://www.facebook.com/events/343978422602509/

SIMONA PREDA (n. 1978, Piatra-Neamț), istoric, eseist, publicist, membru al Centrului de Studii Memoriale și Identitare. Licențiată în Filosofie (Universitatea din București, 2003) și în Istorie (Universitatea din București, 2007), absolventă de Master în Istoria Ideilor și Mentalităților (Universitatea din București, 2006), Doctor în Istorie (Școala Doctorală a Universității din București, 2011). Ultimul volum de autor „Patrie română, țară de eroi” (Prefață semnată de Vladimir Tismăneanu), București, Curtea Veche Publishing, 2014.


VALERIU ANTONOVICI (n. 1983, Pelinia, Republica Moldova), antropolog, realizator de filme documentare, vicepreşedinte alCentrului de Studii Memoriale și Identitare. Cadru didactic asociat la SNSPA. Licenţiat în Sociologie (SNSPA, 2006), absolvent de Master în Antropologie (SNSPA, 2008), Doctor în Ştiinţe Politice (Școala Doctorală a SNSPA, 2011). A realizat o serie de filme documentare pe teme de istorie recentă: „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească” (2013, corealizator), „Locuri Memoriale din România. Piaţa Universităţii” (2009, corealizator), „Nu putem vorbi despre comunism la colţ de stradă„ (2007) ş.a. Fost jurnalist la RFI şi TVRM. Volum de autor: “Munca Patriotică. Radiografia unui ideal falsificat”, Bucureşti/Cluj-Napoca, Eikon/Şcoala Ardeleană, 2015; Co-editor: “Prezentul comunismului: memorie culturală şi abordări istoriografice”, Claudia-Florentina Dobre, Valeriu Antonovici, Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2016.
 
înapoi la pagina principală
 
inchis