Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Ansambluri muzicale rurale din Transilvania
Conferință susținută de Speranța Rădulescu
11 octombrie 2018, ora 18, Clubul Țăranului
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 11 octombrie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la a treia dintre cele patru întâlniri din mini-seria de conferințe pe teme etnomuzicologice. Speranța Rădulescu, profesor asociat și conducător de doctorate la Universitatea Națională de Muzică București, va susține conferința Ansambluri muzicale rurale din Transilvania.
Conferința se va concentra asupra ansamblurilor muzicale rurale profesioniste din Transilvania, apărute (probabil) către începutul secolului XX. Devenirea lor a avut loc într-un climat cultural central-european, diferit de cel balcanic din Vechiul Regat. Ea s-a produs de asemenea, cel puțin inițial, într-o relativă izolare a micro-regiunilor unele față de celelalte, datorate statutului politic special al provinciei și componenței plurietnice a populației. Iată motivele pentru care, pe traseul secolului XX, s-au conturat în Ardeal ansambluri muzicale cu componențe și stiluri muzicale sub-regionale net diferite – o particularitate pe care o conservă până astăzi.
Intrarea este liberă.
înapoi la pagina principală