Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Apa trece, poveștile locului rămân
Cum ar fi să parcurgi o expoziție de artă țopăind printre ochiuri de apă? Să te joci cu nisip, să asculți valurile mării, să treci printr-o fântână într-un tărâm al poveștilor? Cum ar fi să te pierzi la intrarea într-un labirint și să te regăsești la ieșirea din acesta?

Apa trece, poveștile locului rămân își dorește să fie o experiență inedită, altfel decât expozițiile clasice din România, având ca punct de pornire tematica Apei - element omniprezent în folclorul românesc și care ne definește identitatea.
Copiii, fiindcă lor le este dedicată această expoziție interactivă, vor avea ocazia să experimenteze într-un mod neconvențional un patrimoniu viu, întocmai ca apa, prezentă sau sugerată sub diferite forme sau instalații în cadrul expoziției. În jurul acestui element sunt țesute povești audio-video și tactile, cu care ei pot interacționa și pe care și le pot însuși natural. Poveștile sunt adaptate atât vârstei lor (6-12 ani), cât și interesului și curiozității specifice copilăriei, de aceea componenta interactivă este una dintre mizele importante ale proiectului - copiii vor putea atinge obiectele din expoziție, vor avea parte de experiențe stimul-răspuns, vor avea ocazia să (se) descopere singuri.

Practic, micii vizitatori sunt invitați să parcurgă un traseu-labirint al memoriei apei, în care simbolul Apei este prezentat sub forma unor povești senzoriale legate de facerea lumii (Apa vie), de cultul apei bune, al apei sfințite, purificatoare, de obiceiuri care invocă ploaia (Paparudele, Caloianul), de rituri și ceremonii de trecere (Prima scaldă), de Apa Sâmbetei și Apa Duminicii, dar și de făpturi fabuloase, acvatice (legende despre Fata Mării, Știma Apei, Solomonarul, Sorbul Mărilor).

La intrare, fiecare vizitator va primi o hartă, care-l va ajuta să parcurgă labirintul și să descopere, sub forma unui joc, povestea apei și povestea noastră, a fiecăruia. Dar cel mai important, să înțeleagă în mod direct că patrimoniul imaterial este viu și în transformare.

Este o expoziție care nu se cere doar văzută, ci și descoperită, simțită, pipăită, ascultată, observată, chiar mirosită! Sunt așteptați copiii curioși și cu chef de joacă!

Expoziția va putea fi vizitată până pe 6 decembrie la Sala Dalles, parter, Bd. N. Bălcescu nr. 18

Program: Miercuri – Duminică 10 am – 6 pm. Intrarea este liberă.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri strategici: Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național al Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Gaspar, Baltasar&Melchior, Cărturești,
 
înapoi la pagina principală
 
inchis