Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi
Muzeul Național al Țăranului Român vă invită vineri, 8 mai 2015, ora 18, la Clubul Țăranului, unde va avea loc lansarea albumului de fotografii Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi, realizat de fotojurnalistul Andreea Tănase.

Armenii, un proiect de suflet

Impresionată de mărturiile despre masacrele armenilor din Turcia anilor 1915 – 1919, Andreea Tănase decide să se apropie de comunitatea armenilor din România pentru a înţelege mai bine istoria recentă şi cultura veche a acestei etnii, ca să poată povesti apoi şi altora lucruri mai puţin ştiute sau mai puţin spuse.

Proiectul documentarului fotografic „Armeni în România” prinde contur cu sprijinul nemijlocit al Uniunii Armenilor din România şi al Ambasadei Armeniei la Bucureşti, dar mai ales al numeroşilor armeni pe care Andreea Tănase i-a cunoscut, dintre care mulţi i-au devenit prieteni dragi.

Timp de trei ani (2007 - 2010), Andreea Tănase a călătorit în 16 orașe din România, Republica Moldova, Bulgaria și Armenia, peste tot pe unde trăiesc armeni refugiaţi, cu toate dorurile şi poveştile lor. Chipurile şi trăirile acestora, ca şi viaţa lor de zi cu zi, au fost surprinse în mii de fotografii și zeci de ore de interviuri.

Rezultatul acestei călătorii, aproape iniţiatice, este albumul Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi, care a văzut lumina tiparului în 2015, fiind dedicat celor datorită cărora a început acest proiect: supravieţuitorii masacrelor. Albumul, tipărit în limba engleză, conține 561 de imagini color însoțite de 148 de pagini cu texte care vorbesc despre istoria uneia dintre cele mai vechi comunități din spațiul românesc.

„Am început să mă documentez despre comunitatea armenilor din România pentru că m-a impresionat ceea ce am citit despre genocidul armean. Mi-am dorit să stau de vorbă cu oamenii despre lucruri nespuse şi să transmit poveştile mai departe oamenilor de lângă noi. Mi-am dorit, de asemenea, să cunosc trecutul şi istoria noastră. După câteva luni de documentare, mi-a fost limpede că activităţile comunităţii armenilor din România sunt concentrate în jurul bisericii, aşa că am hotărât să îi întâlnesc pe armeni în momentele lor de de sărbătoare. [...]

Albumul de fotografie
Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi este o carte de vizită a comunităţii armenilor din România, aşa cum sunt ei azi. Este o incursiune în istoria armenilor, dar şi o carte despre istoria şi poveştile lor personale. [...]

În călătoria mea în România am cunoscut armeni descendenți din vechile familii care au sosit în țara noastră în primele valuri de emigrare, armeni care nu mai cunosc limba sau tradițiile, care au fost obligați de regimul comunist să își ascundă identitatea, dar care sunt acum avizi să redescopere armenismul din ei. Am cunoscut armeni care au luptat să își păstreze identitatea și care au citit și scris în limba armeană zilnic, pentru a nu o uita. Am cunoscut armeni care au plecat din România într-un anumit moment al vieții lor și care se reîntorc în fiecare an la sărbătorile mari pentru a se reuni cu comunitatea din țara natală. Am cunoscut armeni care s-au mutat în România în ultimii ani și care sunt fericiți să trăiască aici și sunt recunoscători pentru ospitalitatea românească. Am cunoscut armeni care visează la România și români care visează la Armenia. M-am apropiat mult de comunitatea armeană, mi-am făcut prieteni apropiați și pot spune că armenii sunt parte din identitatea mea.”

Andreea Tănase


ANDREEA TĂNASE
Biografie

Fotojurnalist independent, cu 10 ani de experiență în fotografia de presă.
A lucrat la ziare de top din România, printre care Evenimentul zilei şi Cotidianul.
A colaborat cu reviste importante și agenții foto din România şi din străinătate.
A publicat fotografii și articole în National Geographic România, Geo România, Foreign Policy România, Intact Image, Ostphoto, Amnesty International Journal, British Photo Agency, Die Welt, Die Tageszeitung, Die Presse, revista Ararat.
S-a specializat în arta fotografică la New York Institute of Photography, USA, şi în fotojurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent, Bucureşti.
Este membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor Media (IFJ).


Albumul de fotografii - Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi poate fi comandat aici: www.armenianromania.com 


înapoi la pagina principală
 
inchis