Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Bucharest Art Week 2015
Screening-uri de film
Partea a II-a
Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului

15 octombrie, 15:00 – 22:00

A doua parte a programului de film Laughter and Forgetting dezvăluie prin portretele supraviețuitorilor războaielorși conflictelor devastatoare poveşti uitate sau povești alternative celor cu care suntem obișnuiți:
15:00-16:00
Valea Plângerii, regia Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu, 57 min, documentar, 2013

Între anii 1943 şi 1945, 25.000 de romi au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Jumătate dintre ei au murit la scurt timp de foame, de frig sau din alte cauze. După 70 de ani, cei puţini care au supravieţuit şi care pe atunci erau copii îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale trecutului. Interviurile cu membrii comunităţii ucraniene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor romi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic, al memoriei şi lacrimilor.

16:10 – 17:55
A Song for Argyris, regia Stefan Haupt (Elveția), 105 min, documentar, 2006 – ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA
10 iunie, 1944. Distomo: un mic sat agricol, la o aruncătură de băț de mare, pe drumul care duce de la Atena la Delphi. Acesta este locul în care micul Argyris, care la nici patru ani a supraviețuit unui masacru brutal al forțelor germane, ucigând 218 de săteni: femei, bărbați, bătrâni, copii și bebeluși. Argyris și-a pierdut părinții alte treizeci de rude. Un film despre cum să trăieşti cu o durere personală și despre problema vinovăției istorice, și mult mai relevant acum, în urma votului OXI, când grecii îşi reînnoiesc strigătele de război ca răspuns la condițiile economice sufocante impuse de guvernul german .

Conferință - 18:05 – 19:30
Reconstruind istoria: Ce ne spun dosarele Securității despre sistemul de supraveghere înainte de 1989 - Studioul Horia Bernea – Muzeul Țăranului
Inviați: Germina Nagat, Andrei Ursu, Andrei Muraru

19:40 – 22:20
Iraqi Odyssey, regia SAMIR (Elveția), 163 min, documentar, 2014 – ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA
Urmărind emigrarea familiei sale mai mult de o jumătate de secol, aceast epic și captivant documentar 3D al aclamatul regizor expatriat irakian Samir aduce un omagiu emoționant viselor democratice pline de frustrare ale unui popor continuu afectat de ororile dictaturii,ale războiului și a ocupației străine.

înapoi la pagina principală
 
inchis