Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Cafeneaua critică
Muzeul Ţăranului Român la 25 de ani! – la Cafeneaua critică
(miercuri 18 februarie 2015)
Pe 5 februarie 2015 Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR) a împlinit 25 de ani de la refondare. Sub această titulatură, la scurt timp după dispariţia regimului comunist, pictorul Horia Bernea relansa pe 5 februarie 1990 vechiul Muzeu de etnografie şi artă naţională inaugurat în 1906, sub direcţia lui Al. Tzigara-Samucaş, istoric de artă şi muzeolog. Instituţia fusese desfiinţată în 1952. Sub diriguirea lui Horia Bernea, urmat de Dinu C. Giurescu, Vintilă Mihăilescu şi Virgil Ştefan Niţulescu, Muzeului Ţăranului Român a reluat operaţiunea de tezaurizare a culturii populare autohtone, dezvoltînd şi numeroase alte proiecte complmentare. La împlinirea unui sfert de secol de funcţionare a instituţiei „pe stil nou”, Cafeneaua critică propune o discuţie despre istoria şi proiectele Muzeului Ţăranului Român, „în deplasare”, la sediul muzeului.
Invitaţi: Virgil Ştefan Niţulescu, directorul actual al Muzeului Ţăranului Român, şi echipa sa.
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A şi la Club Control. Din toamna lui 2011 dezbaterile Cafenelei critice au loc la Club A*.
*
înapoi la pagina principală