Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Conferinţele de la Şosea - 19 mai
Lumile romilor din Praga contemporană


Muzeul Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.

Miercuri, 19 mai 2010, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului, se va dezbate tema Lumile romilor din Praga contemporană.

Conferinţa şi dezbaterea următoare vor fi susţinute în limba engleză.

Praga timpului prezent (cercetarea ce va fi prezentată aici rezumativ se fondează pe anchete de teren întreprinse în cursul anului 2008) pune în evidenţă o multitudine de evenimente şi înregistrări muzicale etichetate drept Romani/Gypsy music, care acoperă spaţiul vast dintre muzicile clasice pe teme ţigăneşti şi romano hip hop. Pentru înţelegerea şi organizarea lor judicioasă, voi recurge la modelul etnomuzicologic al lui Alan Merriam (1964) şi la conceptul de peisaj sonor al lui Kay Kauffman Shelemay (2006). Cu ajutorul acestora voi prezenta patru „peisaje sonore” (sau universuri muzicale): lumea romantică imaginară pe care non-romii au construit-o în legătură cu romii; muzica micilor ansambluri rome de cafenea; muzica tradiţională bašaviben, influenţată de popular music, pe care romii o cântă pentru propriile lor petreceri; şi un hip hop ţigănesc, pe cale de a se cristaliza. Fiecare dintre aceste lumi muzicale coerente funcţionează ca strategie a unor relaţii sustenabile între majoritari şi minoritatea romă.


Participă:
Prof. Dr. Zuzana Jurkova, Universitatea Charles din Praga, Facultatea de Ştiinţe umaniste

Moderator:
Vintilă Mihăilescu, antropolog


înapoi la pagina principală
 
inchis