Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Corp și cultură, romi și gagii. O poveste despre femei
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 25 iunie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Iulia Hașdeu, antropolog, cercetător la Haute école de travail social de Genève; Haut école d’art et de design Genève, va vorbi despre Corp și cultură, romi și gagii. O poveste despre femei.
Imaginea fustelor „țigănești” lungi, ample, cu motive florale colorate, însoțite de basmale ce acoperă cozi împletite, bijuterii strălucitoare și mișcări languroase, este binecunoscută publicului larg. Parte din repertoriul costumelor de carnaval, prezență exotică la spectacolele folclorice din ultimii douăzeci de ani, emblemă a romanității mediatice stereotipate, fusta „țigănească” este, nu mai puțin, elementul material concret de la care Iulia Hașdeu ne propune să pornim pentru a înțelege viziunea despre corp și aparență a unor romi așa-ziși „tradiționali” din România. Vom vedea că, în definirea lor, în termeni de psihologie, geografie simbolică, viață socială, politică intra- și inter-comunitară, femeile ocupă un rol de maximă importanță. Ele participă astfel la consacrarea unui ethos rom care se diferențiază radical de lumea gagiilor (ne-romi). În reafirmarea frontierei dintre „noi” și „ceilalți”, dintre fantasmă și realitate, femeile sunt/devin Romnia pentru Romi, dar și Țigănci pentru Gagii. Combinând analiza unor date de teren etnografic desfășurat în câteva sate de lângă București cu analiza iconografică și cu analiza de reprezentări, metode proprii studiilor culturale și post-coloniale, conferința își propune să argumenteze în favoarea ideii următoare : „cultura stă într-o fustă! ”
înapoi la pagina principală