Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

D’ale Gurii Dunării
Între 29 și 30 iunie, Dunărea și Delta vin la București, la D’ale Gurii Dunării


De Ziua Dunării, Asociația Salvați Dunărea și Delta invită bucureştenii să “savureze Dunărea şi Delta” la cea de-a patra ediție a Festivalului gastronomic și eco-cultural D’ale Gurii Dunării, care va avea loc în curtea Muzeului Național al Țăranului Român. Prima ediție “de București” a festivalului dă ocazia publicului ca pe 29 și 30 iunie 2012 să asiste la tradiţionala întrecere culinară a comunităţilor din Deltă şi la momente artistice, ateliere de împletituri tradiționale, demonstrații de gătit, vânzare de produse locale, standuri ale ONG-urilor de protecție a mediului.

Festivalul-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării, aduce laolaltă bucătari iscusiţi din opt comunităţi din Delta Dunării (Mahmudia, Mila 23, Pardina, Crișan, Letea, Chilia Veche, Jurilovca și Federația Comunităților Evreiești din România), care se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale specifice, pe bază de peşte din Dunăre şi Deltă, legume proaspete și mirodenii.

Juriul, alcătuit din Ioana Crăciunescu, Laura Sgârcitu, Răzvan Cucui și Vintilă Mihăilescu, va degusta bucatele preparate şi va stabili câştigătorii premiilor puse în joc: Marele Premiu Coca-Cola, în valoare de 1.500 de euro, Premiul Special Ursus Breweries, de 1.000 de euro, Premiul Presei - Radu Anton Roman, oferit de Juriul Presei, în valoare de 700 de euro, şi cele cinci premii-mențiune a câte 100 euro. Premiul Presei va fi jurizat de Andreea Grămoșteanu (Prima TV), Liviu Mihaiu (Radio Guerrilla) și George Butunoiu (restograf.ro).

Pe parcursul celor două zile de festival, curtea Muzeului Național al Țăranului Român, Şos. Kiseleff nr. 3 (Intr. Monetăriei), va împrumuta din aerul şi aspectul Deltei şi va găzdui:

- workshop-uri și demonstrații de împletituri tradiționale: stuf, papură, tesături la război – Atelierul de la Mahmudia și Atelierul de țesături din Brăila;
- standuri cu produse locale: zacuscă de pește, salată de icre, pește afumat și marinat, brânzeturi, mezeluri, vin ecologic, obiecte împletite din papură, miere, dulceață;
- concerte și dansuri tradiționale, cât și fusion-uri între ansamblurile locale și Norzeatic și DJ Vasile; concert Romano ButiQ;
- standuri ale ONG-urilor de protecție a mediulu.

Cu ocazia evenimentului, organizatorii și partenerii își doresc să pună în valoare Dunărea și Delta prin intermediul comunităților care trăiesc în aceste zone și a multitudinii de tradiții care acestea le reprezintă. Serbarea celor două ecosisteme este un prilej de a demonstra nevoia de protecție și promovare a coabitării pașnice dintre natură și om.

Ziua Dunării este sărbătorită anual, pe 29 iunie (dată ce marchează semnarea la Sofia a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în anul 1994), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).
În acest an, aproape 81 de milioane de persoane din țările danubiene sunt invitate ia parte din cea de-a noua aniversare a Zilei Dunării. Aflat în continuă expansiune, aceasta a devenit cel mai mare festival al râurilor din lume. Obiectivul principal al Zilei Dunării este de a implica oamenii și de a accentua legăturile dintre state, precum și interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)

Evenimentul este o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Coca Cola, Ursus Breweries, Metro, Rin și Cora.


Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta
Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care s-a impus în cei peste șapte ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Pentru mai multe detalii despre festival, vă rugăm să o contactați pe Laura Zaharia, coordonator proiect, email: laura.zaharia@salvatidelta.ro, tel. 0729.882.617

Tea Vasilescu
PR Executive
Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
tea.vasilescu@salvatidelta.ro
0729.882.614
www.salvatidelta.ro

 


înapoi la pagina principală
 
inchis