Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
De la Cooperativ Gusti la Planeta Gusti? „Istoria ca fabrică de adevăruri?”
Lansând o „baterie” de întrebări, Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 9 octombrie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o dezbatere în jurul romanului Efectul fluturelui, o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns cunoscut : echipele regale studențești, una din epifenomenele Școlii Socilogice de la București, din deceniul 4 al secolului trecut.
Așa cum este, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti și discipolii săi, tot interbelicul românesc.
Și iată întrebările: ajută ficțiunea la cunoașterea/îmblânzirea, acceptarea realității sau mai mult le încurcă? Sunt prea multe documente pentru a putea reconstitui istoria recentă, așa cum sunt prea puține pentru a o reconstitui pe cea veche ? Are fiecare epocă adevărul ei ? Este nevoie de filtre colective pentru a clădi o identitate de grup ? Care sunt riscurile aceste construcții ?
Moderatori : Zoltán Rostás, sociolog și George Onofrei, jurnalist cultural.
Invitați : Theodora-Eliza Văcărescu, sociolog; Odilia Roșianu, jurnalist cultural; Angelo Mitchievici, scriitor; Ionuț Butoi, sociolog; Doina Jela, autoarea cărții.
Participanții vor putea achiziționa cartea Efectul fluturelui de Doina Jela, publicată în acest an la Editura Polirom.
Intrarea este liberă.
înapoi la pagina principală