Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Distrugerea ţărănimii române

MŢR


Muzeul Ţăranului Român se pregăteşte pentru expoziţia Distrugerea ţărănimii române, o expoziţie pe tema colectivizării – experienţă limită a ţărănimii române a sec. XX. Expoziţia, care urmează să se deschidă în decembrie 2012, urmăreşte tema colectivizării şi relevarea sensului adânc al experimentului social comunist (vom vorbi despre represiune, răscoală, rezistenţă, cote, ţăranul nou, modelul sovietic impus etc.).

Pentru buna realizare a expoziţiei, avem nevoie de ajutorul publicului nostru, care să ne sprijine prin obiecte şi imagini vechi, fie în calitate de donaţie, fie ca obiecte împrumutate pe perioada expoziţiei.

Căutăm fotografii şi documente care vorbesc despre experienţa colectivizării bunicilor, ori străbunicilor voştri: fotografii de familie de dinaintea colectivizării, fotografii realizate în urma colectivizării (ex. dacă au existat gospodării strămutate, dacă s-au realizat fotografii în noua locaţie, unde au fost strămutaţi; fotografii cu proprietăţile de dinaintea colectivizării - ex. mori, vâltori, pluguri, toate confiscate în colectivizare).

Căutăm şi obiecte care să vorbească despre epoca respectivă, obiecte care să aibă relevanţă pentru spaţiul rural:
- obiecte de uz casnic (şorţ de bucătărie, cizme cauciuc, şorţuri cu buzunare largi, lămpi de gaz, radiouri vechi, difuzoare, noua îmbrăcăminte a vremii, pufoaica gri, căciuli cu urechi, cartele de pâine, gamele de dus mâncarea etc.).
- obiecte din inventarul agricol (pluguri vechi, grape, semănătoare etc.)
- resturi de obiecte care aparţin vechii butaforii de epocă, încă păstrate în căminele culturale.

Vă rugăm să ne contactaţi pe email: mariamateoniu@gmail.com sau la telefon 0767.00.55.18 dacă puteţi să ne sprijiniţi cu aceste obiecte. Dacă găsiţi astfel de obiecte, vă rugăm să ne trimiteţi în prealabil o fotografie cu ele.
Vă mulţumim!

înapoi la pagina principală
 
inchis