Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015)
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, dansul contemporan românesc are istorie!
De la București, Timișoara, Cluj, direct pe scenele de la Paris, Berlin, Geneva, Kiel sau Milano, dansul contemporan românesc a fost aplaudat, condamnat, bătut, torturat și apoi dat uitării. O istorie despre care s-a spus că nu mai există este adusă acum la viață, este strigată, afirmată, performată.
Centrul Național al Dansului București prezintă Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) - Harta istoriei dansului contemporan în București, un proiect de recuperare și actualizare a unei istorii invizibile până acum, concretizat prin șapte evenimente desfășurate în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, în mai multe spații din București.
După un an de cercetare (coordonată de Igor Mocanu) prin arhive naționale, prin bibilioteci și arhive personale, CNDB prezintă publicului de astăzi personalități artistice puternice și poveștile lor senzaționale despre parcursuri artistice necunoscute până azi. Floria Capsali, Esther Magyar, Trixy Checais, Vera Proca Ciortea, Stere Popescu, Miriam Răducanu, Ioan Tugearu își găsesc recunoașterea în cultura românească și în contextul artistic actual. Inovatori, revoluționari și temerari ai vremurilor lor, dansul contemporan românesc le datorează libertatea formei și mișcării de acum.
Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) - Harta istoriei dansului contemporan în București se înscrie în linia demersurilor de recuperare a istoriei dansului contemporan românesc pe care CNDB le-a inițiat încă din 2007 și este cu atât mai important cu cât pregătește lansarea Portalului Dansului Contemporan Românesc (UptoDance).
Proiectul se lansează cu un prim eveniment dedicat Floriei Capsali, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Tancred Bănățeanu, joi, 24 septembrie, ora 18.30.
Expoziția dedicată Floriei Capsali, cercetător și curator Corina Cimpoieru, poate fi vizitată în perioada 24 – 30 septembrie la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Tancred Bănățeanu și aduce împreună o serie de colaje fotografice documentare, fragmente audio ce dau glas, prin lectura lui Zoltan Butuc, cronicilor despre recitalurile Floriei Capsali, proiecția filmului documentar „Dansuri românești”, în regia lui Ion Șahighian, și expune, în premieră, un set de manuscrise ale corespondenței Floriei Capsali cu Casa Regală, aflate în arhiva personală a doamnei Lianei Tugearu. Expoziția va fi însoțită de prezentarea cărții „Amintiri despre Floria Capsali”, semnată de Mitiță Dumitrescu și de o dezbatere despre contribuția Floriei Capsali la inovația dansului românesc.
Programul Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) - Harta istoriei dansului contemporan în București cuprinde:
Eveniment Floria Capsali
Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Tancred Bănățeanu
Expoziție: 24 – 30 septembrie, orele 10.00 – 18.00
Vernisaj, 24 septembrie, ora 18.30
Eveniment Trixy Checais
Biblioteca Metropolitană București, Sediul Central, Sala Auditorium
Expoziție: 8 - 9 octombrie, orele 8.00 – 20.00 și 10 octombrie orele 10.00 – 18.00
Vernisaj, 8 octombrie, ora 18.30
Eveniment Vera Proca Ciortea
Sala Rapsodia, Lipscani
22 și 23 octombrie, ora 19.30
Eveniment Stere Popescu
Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu
Expoziție: 8 – 14 noiembrie, orele 10.00 – 20.00
Vernisaj și spectacol, 8 noiembrie, ora 18.30
Eveniment Esther Magyar
Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu
15 noiembrie, ora 18.30
Eveniment Ioan Tugearu
Centrul Național al Dansului București, Sala Stere Popescu
29 noiembrie, ora 18.30
Eveniment Miriam Răducanu
În curs de confirmare
Time Dance Connection. Bucharest in Action (1925-2015) - Harta istoriei dansului contemporan în București este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural ”Ești București” al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și al Primăriei Municipiului București.
Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român, Casa de Balet, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Națională a României, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” București, Arhiva Națională de Filme, Centrul Național al Cinematografiei, Cărturești
Un proiect susținut de Digicult
înapoi la pagina principală