Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Expoziția Arta trecerii – finisaj 27 octombrie
Încheiem eseul nostru vizual despre arta trecerii cu un mic atelier de deconstrucție a imaginii în cadrul expoziției din Sala Foaier și o întâlnire cu Șerban Anghelescu în cadrul unei conferințe despre rituri de
trecere și performerii ei.
Schimbarea rituală de statut, trecerea, este o sumă de acte publice în care individul se supune comunităţii organizatoare ca o marionetă trasă de sforile ritului.
Trecerile spontane, strict personale, întunecări şi iluminări interioare, sunt mişcări profunde ale sufletului independente şi ele de voinţa individului.
Ele urmează în intimitate şi umbră o traiectorie asemănătoare cu a ritului public, petrecut în plină lumină. Umanitatea noastră se constituie prin suferinţă şi victoria trecerii. (Ș.Anghelescu)
înapoi la pagina principală