Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Gâlceava lemnului cu piatra
Muzeul Naţional al Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea, va continua şi în 2011 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.
V-aţi întrebat vreodată dacă viaţa unui om poate fi la fel dacă acesta se naşte şi trăieşte în lemn sau trăieşte şi moare în piatră? Dacă este crescut într-o civilizaţie a lemnului sau într-una a pietrei, supunându-se legilor organicului sau celor ale mineralului? Eu cred că nu! Şi mai cred că în cazul nostru, de la leagănul de lemn la cântecul bradului există o legătură profundă, care se înrudeşte cu oralitatea şi temporalitatea pentru a ne întemeia tradiţionalitatea distinctă. Chiar dacă urarea noastră de deplină maturitate este „Casă de piatră!”... (Vintilă Mihăilescu)
Despre toate acestea, vă invităm să discutăm la ultima Conferinţă de la Şosea din acest sezon, marţi, 24 mai 2011, la ora 17:30, la Clubul Ţăranului.
Moderator:
Vintilă Mihăilescu – antropolog
Invitaţi:
Ioana Popescu – etnolog
Dan C. Mihăilescu – critic literar
Despre celelalte ediţii ale Conferinţelor de la Şosea puteţi găsi texte, fotografii, înregistrări audio şi loc de comentat, pe blog la: www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte
înapoi la pagina principală