Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului
18 noiembrie 2013, Studioul Horia Bernea
Lansarea DVD-ului George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului – un documentar ce prezintă viaţa deţinutului George Manu, un strălucit fizician, care este condamnat în 1948 de instanţele comuniste la muncă silnică pe viaţă şi întemniţat la Aiud.
Binecunoscutul regizor Nicolae Mărgineanu lansează luni, 18 noiembrie 2013, ora 18:30, documentarul George Manu – Rectorul din Zarca Aiudului la Muzeul Național al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea. Documentarul prezintă viaţa deţinutului George Manu, un strălucit fizician, care este condamnat în 1948 de instanţele comuniste la muncă silnică pe viaţă şi întemniţat la Aiud.
La lansare vor fi prezenţi academicianul Horia Scutaru, poetul şi fostul deţinut politic Demostene Andronescu, istoricul şi fostul deţinut politic Radu Ciuceanu, filosoful Sorin Lavric şi istoricul Sabin Moldovan.
În documentar, mărturiile celor care l-au cunoscut pe George Manu îi conturează figura luminoasă care rămâne vie în memoria tuturor celor care îl numeau, cu dragoste si respect, „profesorul”.
Foştii deţinuţi politici din Zarca Aiudului se considerau norocoşi dacă ajungeau să fie repartizaţi cu el în celulă. „Cea mai mare calitate a profesorului, mai mare chiar decât uriaşa sa memorie şi putere de muncă, era dragostea pe care o transmitea celor pe care îi încânta cu tezaurul lui de cunoştinţe‟ – îşi aminteşte fostul său coleg de celulă Gheorghe Jijie. „Această dragoste de a cunoaşte, transmisă din om în om – asemenea lumânărilor din seara Învierii, care se aprind de la una la alta – a inundat Zarca, apoi Aiudul şi apoi, prin cei plecaţi, toate închisorile, fiind una din formele cele mai puternice de rezistenţă – rezistenţa spiritului, învăţată de la el.”
Organizatorul evenimentului, Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca, s-a născut din dorinţa de a întreţine vie speranţa unei altfel de vieţi pentru noua generaţie. Printre obiectivele propuse se numără promovarea valorilor româneşti şi a spiritualităţii creştine, cunoaşterea şi promovarea elitelor naţionale, contribuţia efectivă la formarea culturală şi spirituală a noilor generaţii.
Pentru mai multe informaţii:
Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca
Persoană de contact: Ruxandra Popescu, telefon şi fax: 021.223.24.96, 0768430246; 0756595188
înapoi la pagina principală