Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Hibernalul de Chitară

Din 3 decembrie, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București începe cea de-a cincea ediție a Hibernalului de Chitară. 6 seri, 12 recitaluri și 14 minunați artiști, într-un periplu muzical fascinant prin epoci și stiluri variate, de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional, străbătute, toate, de același sunet magic al chitarei – aceasta este oferta cu care festivalul își ispitește publicul. Ediția din acest an abundă în surprize. Sunt programate două recitaluri extraordinare oferite de doi mari maeștri internaționali, un trio inedit, prezent pentru prima dată pe scenă în această formulă, și un program de muzică barocă în primă audiție. Așadar, între 3 și 12 decembrie 2015, vă așteptăm să vă petreceți serile de iarnă împreună cu noi în Studioul Horia Bernea din strada Monetăriei, cu atât mai mult cu cât concertele sunt toate gratuite, iar sonoritatea colorată și caldă a chitarei dă glas unei omenii de care știm că vă este dor.


Hibernalul de Chitară se deschide joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, cu o seară de excepție. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr muzician cu o clară vocaţie solistică, a cărui expresivitate a fost adesea remarcată. Seara continuă cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Încântărilor, care urcă pe scenă de la ora 21.00 pentru un recital al trăirilor pure, în care ornamentele baroce alternează eclectic cu pasiunea tulburătoare a muzicilor tradiționale, spre deliciul publicului.

Vineri, 4 decembrie, în prima parte a serii, pe scenă urcă Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generaţii de chitarişti. De la ora 21.00, publicul va putea asculta recitalul oferit de Mihai Cojocaru şi George Popescu, cu un program ce pune în contrast acordurile lui Bach cu sononorităţile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.

Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitară se încheie sâmbătă, 5 decembrie, cu două premiere. În prima parte a serii, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internaţională, aflat pentru prima dată în România, care va oferi publicului unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continuă cu un trio inedit, alcătuit din chitariştii Maxim Belciug şi Radu Vâlcu împreună cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodae, pe care publicul îi va asculta pentru întâia oară în această formulă, într-un program seducător de muzică veche abordată cu prospețimea primei întâlniri.

Hibernalul de Chitară se reia joi, 10 decembrie, de la ora 20.00, cu chitaristul George Popescu într-un recital solistic cu lucrări din creaţia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos şi Roland Dyens. În a doua parte a serii, pe scenă urcă cvartetul format din Maria Chifu, Radu Vâlcu, Amir Heidarkhodae şi Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, îngemănare de tradiție și avangardă.

Vineri, 11 decembrie, penultima seară a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, un chitarist la care tehnica şi nuanţele se împletesc ludic într-o expresie personală. De la ora 21.00, protagoniştii sunt Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ, care îşi vor struni chitarele într-un recital în duo de o rară plasticitate, străbătut de bucuria contagioasă a muzicii în stare curată.

Ultima seară a Hibernalului de Chitară programează sâmbătă, 12 decembrie, un regal de muzică spaniolă. În prima parte a serii, publicul se întâlneşte cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai străluciţi chitarişti spanioli de astăzi, aplaudat pe întreg continentul, care va oferi un recital de maestru. În încheiere, pe scenă va răsuna vocea fabuloasă a sopranei Rodica Vica, acompaniată cu artă la chitară de Maxim Belciug. Cei doi au pregătit o suită de „Tonuri umane” de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferită în primă audiţie cu acest prilej.


Concertele încep la ora 20.00 şi se desfăşoară în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București (intrarea prin strada Monetăriei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitară este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Asociaţia Culturală Kitarodia și este finanţat de Ministerul Culturii.

Ediția din 2015 a Hibernalului de Chitară este dedicată memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 – 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, al cărui nume a rămas definitiv legat de Muzeul Național al Țăranului Român, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 4 decembrie 2015, se împlinesc 15 ani de când Horia Bernea s-a despărțit de noi, lăsându-ne o operă plastică mereu actuală și un demers etnomuzeografic pe care “îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare”.
 


înapoi la pagina principală
 
inchis