Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului
13 septembrie 2014, ora 19.00, în curtea interioară
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă sâmbătă, 13 septembrie 2014, la ora ora 19.00, la HORI STRĂVECHI din Țara Lăpușului și a Maramureșului, concert de muzică tradițională cu Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu și Maria Casandra Hauși, Trofeul Maria Tănase.

Acompaniază: Marius Sabo, vioară (ceteră); Adrian Iercoșan, chitară (zongoră); Dănuț Gheorghe Florea, dobă.

Concertul de muzică tradițională din Maramureș este inspirat de grăitoarele versuri populare:

Oameni buni mă ascultați
Dușmanilor nu mă dați
Cât a și român, român
Pă pămantul Lui Stăpân
Să-și horească horile
Să-și lumineze zorile.
Nu vă uitați Limba Română
Nici credința străbună!


NICOLAE PIȚIȘ

“Niculaie a lui Ion a lui Iacob din Fundătura din Lăpuşul Românesc”. De mic copil a cântat la clăci, nunţi “din gură”, “din frunză”, cu fluierul, trâmbiţa, claneta. Din 2012 deţine titlul de“Tezaur Uman Viu”, proiect iniţiat de către Ministerul Culturii şi Unesco.

În 1976, a cântat pe coloana sonoră a filmului românesc Pintea, regizat de Mircea Moldovan, protagonist Florin Piersic.

Din 1999 a colaborat cu artiști ca Grigore Leşe, Ioan Pop şi Grupul Iza, cu aceştia a umblat în lumea largă, Elveţia, Germania, Franţa, Polonia, Austria. Din 2007 horeşte în toată ţara, mai mult alături de Maria Casandra Hauşi. Aceasta din urmă îi urmează cu sfinţenie darurile binecuvântate.


MARIA CASANDRA HAUŞI

s-a născut în Baia Mare, Maramureş. A prins de la bătrânii locurilor meşteşugul fără vârstă al Horilor în grumaz (horea lungă).
Ucenică a şcolii înalte de muzică din Cluj la clasa de canto a profesorilor Alexandru Fărcaș și Gheorghe Roșu.
Laureată a Marelui Premiu și Trofeului Maria Tănase, a marcat și celebrat intrarea DOINEI în Patrimoniul Imaterial UNESCO prin lansarea albumului de muzică tradiţională intitulat generic DOINA – Horea Lungă – Cântec arhaic românesc din Maramureş.

Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în ţară și străinătate, mărturiseşte că este universul ei fără margini unde și-a găsit casa. Anul acesta în perioada septembrie – octombrie va fi una din vocile care vor crea un peisaj românesc nemaivăzut în incursiunea muzicală a turneului Roots Revival Romania dedicat Mariei Tănase.


înapoi la pagina principală
 
inchis