Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ierburi de leac
Expoziţie Mariana Gheorghiu-Bădeni la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

7 iulie - 7 august, sala Irina Nicolau
Vernisaj: 7 iulie, ora 18.00


„Ierburi de leac”…adunate în chivoturi şi apoi brodate cu fire preţioase pot fi văzute din 7 iulie în sala Irina Nicolau de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Un caier al frumosului este răsucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, după un traseu scandinav, o amplă expoziţie de obiect-broderie în fibre şi materii vegetale, ansamblu premiat de Uniunea Artiştilor Plastici în 2006. Este un univers uimitor al resacralizării vestigiilor gospodăriei rustice în artele fibrei şi prin ingeniosul reasamblaj al artei obiectuale.

O mare timidă, fremătătoare şi dexteră, s-a cuibărit sub scutul frumosului găsit în risipa naturii. Începând prin a -şi transfigura umila cămăruţă prin alcătuiri obiectual-vegetale, Mariana Gheorghiu-Bădeni a scăpat relativ târziu din asperităţile vieţii pentru a rodi în căminul artei. Persoana bălaie a artistei, cu cap de spiriduş al fâneţii, îmbrăcată în cămeşoi brodat, ar fi trebuit să se întâlnească la timp cu Irina Nicolau, moaşa spiritului năstruşnic de la Muzeul Ţăranului Român. Le despărţeau, ca vârstă, doar un an şi o primăvară. Iar din 3 iulie numărăm, din păcate, nouă veri de la denumirea excelentei săli de expoziţie „Irina Nicolau”, în memoria celei care s-ar fi bucurat acum de etalarea „Ierburilor de leac” dinspre Bădenii Cotnarilor. Amintirile din grădină (pernuţe cu plante uscate, prinse în plasă de ciorap şi brodate apoi somptuos) sau Cădelniţele din colaci de fân l-ar fi narcotizat şi pe scriitorul Franţei profunde, Jean Giono.


Curator Aurelia Mocanu.


 


înapoi la pagina principală
 
inchis