Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Imagini artistice din VENEZUELA

16 DECEMBRIE 2014 – 12 IANUARIE 2015Vernisaj: marți, 16 decembrie 2014, ora 18

Imaginile artistice din Venezuela, care alcătuiesc expoziția de față, sunt reproduceri ale unor lucrări plastice realizate de pictori venezueleni aparținând unor epoci și stiluri artistice diferite.

Diversitatea culturală venezueleană – creuzet ce reunește bogăția mai multor civilizații – se reflectă în producția artistică națională. Spanioli, africani și diferite comunități indigene-aborigene de pe teritoriul țării noastre s-au amestecat între ei, spre a da naștere venezueleanului de azi. Cu tot acest amestec multicultural care alcătuiește specificul venezuelean și sub influența amețitoare a frumoaselor peisaje ale țării, artiștii prezenți în expoziție recrează peisaje cel mai adesea surprinzătoare pentru vizitatori, exprimându-și propria viziune asupra lumii, cum este cazul pictorului naiv și autodidact  Feliciano Carvallo, ale cărui colorate, empirice și suprarealiste lucrări ne transportă în cultura afro-caraibiană specifică zonei de coastă venezueleană.

Un alt mod de a percepe coastele paradisiace ale țării noastre se întâlnește la maestrul Armando Reverón, care preferă exprimarea prin tehnici simboliste și abstracte, cu imagini reflectând lumina orbitoare și culorile intense ale Caraibelor, observabile în lucrarea Peisaj în albastru, reprodusă pentru colecția de față.

Influența europeană a peisagiștilor din cadrul Cercului de Arte Frumoase se remarcă la artiști precum Tovar y Tovar sau Jesús María De las Casas, care, aplicând unele tehnici folosite în arta europeană, au creat portrete și lucrări tradiționale, îndepărtându-se, în același timp, în multe alte ocazii, de formalismul european, pentru a plăsmui un peisaj venezuelean cu accentuat stil personal, sub influența simțirii caraibiene. De las Casas s-a dovedit a fi un mare observator al fenomenelor luminoase, reușind să capteze imagini din țara noastră asemenea unui poet – cu puritate și libertate –, motiv pentru care este considerat un precursor al tendințelor moderne de început de secol XX în Venezuela.

O expresie a așa-numitei art nouveau poate fi observată în producția artistică a lui José Antonio Quintero, caracterizată prin ritm și vârtejuri ce dau senzația de mișcare curbă, ce imprimă fluiditate și spontaneitate tipicei panorame a Caracasului – de exemplu –, cu maiestosul său vârf muntos Ávila pe fundal.

Prin lucrările de mai sus, precum și cu ajutorul altora ce alcătuiesc expoziția Imagini artistice din Venezuela, Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela invită publicul român la o călătorie pe tărâmurile noastre, călăuziți de un grup de artiști și de lucrări cu tendințe variate, din cele mai diferite epoci, exprimând specificul venezuelanității.

înapoi la pagina principală
 
inchis