Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Joaca de-a timpul
Luaţi un ziar.
Rupeţi-l în bucăţi mici.
Puneţi bucăţile de ziar la înmuiat într-o găletuşă.
Agitaţi-le încetişor.
Scoateţi bucăţile una după alta.
Aplicaţi-le pe mulajul de lut în ordinea în care le extrageţi.
Nu, nu e dada... este atelierul de măşti din papier-mâché, este Joaca de-a timpul.
Pentru că anul trecut am avut mare succes cu Joaca de lut, anul acesta continuam cu un nou proiect... Joaca de-a timpul.
Şi pentru că 2011 este Anul European al Voluntariatului, proiectul nostru a fost realizat de voluntari pentru voluntari. Treizeci de tineri voluntari ai MŢR vor ajuta artiştii în realizarea unei serii de 7 ateliere de învăţare a unor meşteşuguri tradiţionale. Atelierele se adresează copiilor care provin din medii defavorizate.
Atelier de măşti cu artistul păpuşar Beatrice Iordan
La Lăsatul Secului, în Banat, se serbează Fărşangul, o paradă a măştilor. Este un obicei care, prin ironia, satira şi parodia resimţite în textele rostite, se purifică întreaga comunitate de răul făcut în anul care a trecut.
În luna martie respectăm acest obicei şi ne punem pe confecţionat măşti din papier-mâché îndrumaţi de artistul păpuşar Beatrice Iordan.
Atelier de lut cu artistul ceramist Monika Pădureţ
Al doilea atelier se va desfăşura în luna aprilie, când reîncep muncile agricole şi au loc practici cu scopul protejării spaţiului domestic. De altfel, Sfântul Gheorghe, cel care ţine cheile anotimpului cald, sărbătorit de 23 aprilie, este considerat patronul gospodăriei şi al animalelor. Tema atelierului propus este de a recrea spaţiul gospodăriei, făcând apel la unul dintre cel mai la-ndemână materiale folosit în lumea satului: lutul.
Atelier pâslă cu artistul Ioana Tănase
La începutul lunii mai, la munte, oaia este personajul principal: se pornesc stânele, se măsoară laptele, se începe prelucrarea lânii. Nimeni nu lipseşte de la Sâmbra Oilor: bărbaţii care tocmesc ciobanii şi mulg oile, femeile care pregătesc festinul, copiii care aleargă printre fustele mamelor.
Atelierul din această lună va fi dedicat lânii. Sub îndrumarea artistului Ioana Tănase, copiii şi voluntarii vor învăţa să facă pâslă şi să confecţioneze mici obiecte din acest material.
Atelier de podoabe tradiţionale cu etnologul Anamaria Iuga
În iunie, Sânzienele ne învăluie în poveşti despre zâne şi fete frumoase, pe care le înşirăm apoi, sub formă de mărgele şi le punem la gât. Propunem un atelier de zgărdane cum se fac în Maramureş.
Atelier de păpuşi din fân cu specialistul în comunicare Valentina Bâcu
În satele de munte, peisajul este presărat de căpiţe de fân şi legende despre sărbătorile când e interzis să lucrezi cu fânul. În preajma sărbătorii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie, dorim să le arătăm copiilor frumuseţea legendelor, într-o manieră ludică. De aceea, propunem un atelier de confecţionare păpuşi din fân, care să întrupeze personajele de poveste.
Atelier de icoane pe sticlă cu artistul Anca Popescu.
După vacanţa de vară, revenim în septembrie cu un atelier de pictat icoane pe sticlă. În preajma sărbătorii dedicate Crucii - 14 septembrie, artistul Bogdan Herăscu va iniţia voluntarii şi copiii într-o lume a culorii, regulilor şi creativităţii, punând micii meşteşugari în situaţia de a trăi timpul religios în alt mod.
Atelier de muzică cu etnomuzicologul Florin Iordan
Şi dacă de Sfântul Gheorghe s-au deschis porţile cerului pentru anotimpul cald, de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, începe frigul. Activităţile de la câmp sunt înlocuite treptat cu cele dedicate spaţiului domestic. Fânul este adus acasă, se culeg roadele câmpului, se întorc oile de la munte. Va fi organizat un atelier de muzică, condus de etnomuzicologul Florin Iordan, în care voluntarii şi copiii vor fi iniţiaţi în secretele muzicii fluierelor, aşa cum se aude toamna, când vin oile de la munte.
În noiembrie, la finalul proiectului, lucrările realizate de voluntari şi copii vor putea fi admirate şi lăudate într-o expoziţie care se va deschide la Sala Acvariu.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Petrom şi mustash.ro
Parteneri:
Fundaţia Alexandru Tzigara Samurcaş, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Centrul de zi „Casa Speranţei” – DGASPC, Sector 4
înapoi la pagina principală