Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri
Marți, 18 februarie 2014, la ora 17.30, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, Studioul Horia Bernea, va avea loc lansarea volumului Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri, de Varujan Vosganian, apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.‟ a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Participă, alături de autor: Gabriel Dimisianu, Ștefan Agopian, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache

Moderator: Răzvan Voncu

Varujan Vosganian este autorul Cărții șoaptelor, unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română de după 1989. Romanul, tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean.

Versiunea în limba germană a romanului, semnată de Ernest Wichner și apărută la prestigioasa editură Zsolnay Verlag, este nominalizată la unul dintre cele mai importante premii literare din spațiul german, Premiul Târgului de Carte de la Leipzig, în valoare de 20.000 de euro (care va fi decernat în timpul târgului).

Dar fiecare popor, fiecare loc, fiecare timp are o Carte a șoaptelor a sa. Ea trebuie doar povestită.

Jocul celor o sută de frunze este inițierea în realismul magic al unei Cărți a șoaptelor a poporului român. Cele șase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniștile, căutările și incertitudinile noastre, despre atâtea traume încă nevindecate. Jocul celor o sută de frunze ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăsește în prezentul și chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decît o reîntoarcere în trecut.

VARUJAN VOSGANIAN s-a născut la 25 iulie 1958, în Craiova. Este președintele Uniunii Armenilor din România și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrările sale includ trei volume de poezie - Șamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brațe (2005) -, precum și volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. La Editura Polirom a mai publicat romanul Cartea șoaptelor (2009; ediția a II-a, 2012), care a fost distins cu Premiul „Cartea anului 2009” acordat de revista România literară, Premiul „Ion Creangă‟ al Academiei Române (2009), Premiul revistei Convorbiri literare, secțiunea proză (2009), Marele Premiu pentru Proză -Trofeul „Mihail Sebastian‟, Premiul revistei Observator cultural, secțiunea proză (2009), și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România.
 

înapoi la pagina principală
 
inchis