Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
LA FOTOGRAF
expoziție – muzici – ateliere – povești
24 – 30 mai 2019, la Pavilion 32
Știai că dintr-o mărgică de zierme s-a făcut universul? Și că astăzi o poți purta la gât?
Vino să afli povești vechi de când lumea, transmise din generație în generație și păstrate în Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român. O rețea de priviri trecute și actuale, scoase la iveală printr-o expoziție și o serie de cutii interactive, care spun istorii despre 4 comunități culturale din România. Inspirate din fotografiile de studio de la începutul secolului trecut și reinterpretate într-o cheie contemporană de designeri iscusiți, obiecte vechi și noi te așteaptă să le descoperi, să atingi, să te joci, să te întrebi. Să-ți faci un selfie și să te arăți lumii, într-un cadru pregătit special în acest sens.
La Pavilion 32, pe Calea Dorobanți, în perioada 24-30 mai 2019.
Expoziție animată cu tot soiul de ateliere, seri de povești, mâncăruri și muzici amestecate.
PROGRAM
Vineri, 24 mai - VERNISAJ
18:00 - deschiderea expoziției
18:15 - live demo de ambrotipie cu Paul Aioanei de la Studio Foto Ambrotipescu
Cu FotoStudioul său în valiză, Paul ne va ghida printr-o scurtă istorie a tehnicii de fotografiere pe sticlă – mai exact, prin procedeul numit „colodiu umed”, la modă în anii 1850. Și nu o va face oricum, ci echipat cu un întreg atelier mobil: aparate foto, plăci pe sticlă fotosensibile, cameră obscură portabilă, chimicale și soluții fotografice – preparate după rețete originale explicate în diferite studii și manuale de epocă. La finalul serii, poți comanda pentru acasă propriul portret de ambrotipie.
19:00 - un Gulasch mit hâlati muzicalâ de Călin Torsan
O rețetă Für Elise Gulasch:
- fluierul construit și dăruit de Ferencz;
- un Blockflöte chinuit cu game balcanice;
- piesele armânești studiate pentru proiectul Cu tenda;
- fluierul frumos cioplit și cumpărat din Budapesta;
- un menuet compus de Bach și rătăcit în ungherele minții;
- cartea ce însoțea fluierul frumos cioplit, tradusă cu Google Translate.
Ingredientele se amestecă acustic bine de tot (fără mixer!), apoi se toarnă în formele spontane ale improvizației libere. Poftă bună! Guten Appetit! Jó étvágyat! Orixi bunâ!
Sâmbătă, 25 mai, 11.00 - 12.30
Atelier de scotocit prin fotografii vechi și amintiri
Joi, 30 mai, de la 18:30 - FINISAJ
Povești de colecționari: despre podoabe și obiecte vechi
Detalii suplimentare: https://www.facebook.com/events/345383749359431/
Un proiect Muzeul Național al Țăranului Român realizat în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania la București și cu sprijinul Goethe Institut.
Concept: Arhiva de Imagine MNȚR
Design: Andreea Machidon, Ana Marchetanu, Ruxi Sacaliș, Veronica Olariu
Au meșterit: Ionuț Petcu, Maria Puică, Gheorghe Gegiu
înapoi la pagina principală