Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Licitaţie de artă
Pentru susţinerea înfiinţării primei Şcoli de Muzică Veche din România

Miercuri, 28 noiembrie 2012, orele 19.00
Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Studioul Horia BerneaMiercuri, 28 noiembrie 2012, orele 19.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, va avea loc licitaţia de artă dedicată înfiinţării şi înzestrării primei Şcoli de Muzică Veche din România. Licitaţia va cuprinde opere realizate de unii dintre cei mai importanţi artişti români contemporani.

Toate operele au fost donate de către artişti, iar fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea de instrumente specifice muzicii vechi, partituri şi lucrări teoretice ce vor fi puse la dispoziţia elevilor, pentru studiu şi documentare. În plus, vor fi acordate burse de studiu elevilor merituoşi cu situaţie financiară dificilă.
Şcoala de Muzică Veche este o necesitate în oferta educaţională artistică în România, unde muzica veche nu se regăseşte aproape deloc în programele instituţiilor de învăţământ, în special la nivel preuniversitar, în ciuda unui interes real din partea publicului pentru aceste genuri muzicale.
Pretutindeni în Europa, muzica veche cucereşte teren, cu o reţea dinamică şi bine închegată de muzicieni şi un public numeros şi entuziast, din ce în ce mai tânăr. România se racordează treptat acestor evoluţii, şi este timpul ca o nouă generaţie de muzicieni, dar şi de ascultători cunoscători să se formeze şi la noi în ţară. Or muzicienii de valoare se formează doar prin instruire încă de la vârste mici. De aceea, în primăvara anului 2013, prima Şcoală de Muzică Veche din România îşi va deschide porţile, aşteptându-şi micii muzicieni, cărora le va pune la dispoziţie tot necesarul pentru studiu şi documentare.
Astfel, participanţii la Licitaţie vor obţine un dublu câştig: o operă de artă de mare valoare şi şansa de a fi pus o cărămidă la temelia unei noi generaţii de muzicieni specializaţi în muzică veche, pe care peste câţiva ani vom avea cu toţii bucuria să îi ascultăm pe marile scene de profil ale Europei.

Cele 32 de opere de artă, în mare parte picturi, vor fi expuse la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Foaier, începând de duminică, 25 noiembrie la amiază, până miercuri, 28 noiembrie.


Artiştii prezenţi în licitaţie:
Vasile Ştefan Murivale
Aurel Tar
Ion Lazăr
Horea Paştina
Marian Zidaru
Monica Vasinca
Ştefan Câlţia
Vasile Tolan
Mirela Trăistaru
Virgiliu Parghel
Mircea George
Bogdan Vladuță
Ana - Maria Panaitescu
Sorin Ilfoveanu
Marcel Lupşe
Adrian Chira
Francisc Chiuariu
Valeriu Mladin
Dorotheea Fleiss
Medi Wechsler Dinu
Mircia Dumitrescu
Viorel Mărginean
Mihai Percă
Ion Atanasiu
Miron Duca
Iacob Lazăr
Ştefan Pelmuş
Ion Nemţoi
Gabriel Ghizdavu
Dragoş Lumpan


Şcoala de Muzică Veche, prima cu acest profil în România, va fi lansată la începutul anului 2013. Cursurile vor fi oferite de profesori calificaţi la cele mai bune şcoli de profil din ţară şi din străinătate, beneficiind în plus de o bogată experienţă concertistică. În primul an, elevii vor putea opta pentru flauto traverso și flaut drept – profesor Dorel Iuga, vioară barocă – profesor Melinda Béres, clavecin, basso continuo și cursuri teoretice – profesor Raluca Enea, profesor Ana-Maria Ghizdeanu. Cursurile de muzică veche pentru copii sunt deschise atât copiilor foarte talentați, interesați în mod special de interpretarea de performanță, cât și celor care nu își doresc neapărat o carieră muzicală în viitor, ci doar dobândirea unei culturi muzicale solide. În plus, studiul unui instrument și disciplinele teoretice muzicale nu numai că îmbogățesc cultura generală a copiilor, dar le dezvoltă reflexele de învățare, îi fac mai siguri pe ei și îi ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare.
Alături de oferta educaţională pentru copii, şcoala va oferi şi cursuri de interpretare şi iniţiere în ascultarea muzicii vechi pentru adulţi, atât la nivel de grup, cât şi individual.

 


înapoi la pagina principală
 
inchis