Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Măşti




Dublă expoziţie itinerantă de fotografie a artiştilor Hiroshi Watanabe (Los Angeles) şi Dragoş Lumpan (Bucureşti)
parte a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră „SoNoRo”


Sâmbătă, 30 octombrie 2010, ora 17.00, în Sala Foaier a Muzeului Ţăranului Român, va avea loc vernisajul dublei expoziţii itinerante de fotografie „Măşti”. Parte a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră „SoNoRo”, evenimentul reprezintă întâlnirea cu artiştii fotografi Hiroshi Watanabe (Los Angeles) şi Dragoş Lumpan (Bucureşti), oferind ocazia experimentării vizuale a temei din acest an a Festivalului: „Un Ballo in Maschera”.
Proiectul propus de Dragoş Lumpan, „Urşi şi alte măşti”, ne face cunoştinţă cu obiceiurile de anul nou din România contemporană. Discursul fotografic îşi propune să scoată aceste obiceiuri din zona pseudo-folclorului, punându-le în lumina fotografică a unei receptări corecte.
„Obiceiurile de anul nou cu urşi şi alte măşti sunt foarte vechi – având, cu siguranţă, surse precreştine. Aceste obiceiuri se păstreaza încă, în anumite părţi din România, în special în Moldova şi în Bucovina. De-a lungul a câtorva mii de ani, au parcurs o mutare de accent: de la funcţia apotropaică şi mimetică (dat fiind mediul în care au luat naştere), ritualurile de Anul Nou din zilele noastre au glisat spre dimensiunea sărbatorescă a vieţii." – Dragoş Lumpan.
Dragoş Lumpan a absolvit în 2001 cursurile Catedrei de Film, Academia de Teatru şi Film din Bucureşti., şi, în anul 1999, cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Începând cu anul 1996 a realizat mai multe expoziţii de fotografie, fiindu-i decernate numeroase premii speciale dedicate recunoaşterii performanţei în arta fotografică.





Expoziţia creată de Hiroshi Watanabe propune o reflectare a măştilor specifice tradiţiei teatrului japonez Noh. În cadrul acestui tip de act dramaturgic, actorii poartă pe scenă măşti înscrise în diverse repertorii simbolice, posesoare ale unor nume unice şi create pentru a reflecta caracterul sau personajul interpretat. Cele mai rare şi mai valoroase măşti aparţin colecţiilor private ale şcolilor de teatru Noh, întâlnirea cu ele reprezentând un preţios privilegiu. Fotografiile lui Hiroshi Watanabe au în centrul atenţiei măştile unei celebre şcoli teatru Noh, cea a clanului Naito. Excepţionalitatea acestora nu este doar amprenta vechimii lor, ci şi emblema unei unice măiestrii.
Hiroshi Watanabe a absolvit în 1975 Departamentul de Fotografie al College of Art, Nihon University. A obţinut mai multe premii prestigioase, lucrările lui făcând parte din expoziţii permanente ale unor muzee precum „Philadelphia Museum of Art”, „Houston Museum of Fine Arts” sau „George Eastman House”.





Expoziţia „Măşti” poate fi vizitată la Muzeul Ţăranului Român, Sala Foaier, în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie, între orele 10.00-18.00.

 


înapoi la pagina principală
 
inchis