Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Memoriile Africii. Ipostaze locale ale discursului despre trecut

Conferință susținută de Simona Corlan-Ioan
26 aprilie, ora 18, Clubul Țăranului


Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 26 aprilie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea.
Doamna Simona Corlan-Ioan, conferenţiar, doctor în istorie specializat în spațiul african, director al Institutului de Studii Africane din cadrul Universităţii Bucureşti și fost ambasador al României în Senegal și Maroc, va povesti despre Memoriile Africii. Ipostaze locale ale discursului despre trecut.

În Africa, memoriile au fost dintotdeauna interogate pentru a investi istoria cu adevăr. Apelul la memorie a însemnat adeziunea la un trecut mereu prezent și familiar în ciuda eforturilor colonizatorilor de a-l face să fie uitat, iar certitudinea adevărului acestui trecut garantează viitorul. Mai mult, trezirea memoriilor echivalează cu redefinirea identității.

Conferința prezintă practici comunitare și obiceiuri zonale în Africa de Vest. Rolul memoriei în construcția identitară va fi exemplificat prin prezentarea instituției griotului, rapsod oficial și păstrător de istorie. Palierele memoriei, cea care sedimentează în narațiunile ei identitatea de grup, s-au zidit în discursul recitat de griot.

Intrarea este liberă. 
înapoi la pagina principală
 
inchis