Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Muzeele din România între clasic şi modern la MNIR




Joi, 30 iunie, la orele 13, la Muzeul Naţional de Istorie a României, va avea loc vernisajul expoziţiei Muzeele din România între clasic şi modern. Proiecte muzeale (1990-2010), coordonator: dr. Ginel Lazar.

Expoziţia, organizată de MNIR – Centrul de Muzeologie, în parteneriat cu 20 de instituţii, va fi deschisă între 30 iunie – 25 septembrie 2011. Expoziţia prezintă efortul de modernizare a muzeelor din România, sugerat prin expunerea unor proiecte de arhitectură, elemente de mobilare spaţială, propuneri şi soluţii muzeo-tehnice – toate abordate şi realizate prin conlucrarea dintre arhitecţi, designeri, muzeografi, conservatori şi restauratori.

*


Propunerea Muzeului Naţional de Istorie, aceea a unei expoziţii referitoare la proiectele muzeale din România (1990-2010) între clasic şi modern a constituit o minunată provocare pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Înfiinţat în 1906 de către Alexandru Tzigara-Samurcaş, exilat şi transformat în anii comunismului în Muzeul de Artă Populară, inspirat condus de Tancred Bănăţeanu şi reîntors în 1990 în clădirea de la Şosea, Muzeul a stabilit pentru expunerea sa de bază un subtil echilibru între respectul pentru înaintaşi şi curajul unei noi viziuni. Or, tocmai în acest sens am încercat să construim şi expoziţia de faţă - o expunere în care istoria şi prezentul se privesc şi comunică. Este un traseu oarecum paralel, marcat de tradiţie pe de-o parte şi de creativitate pe de altă parte şi semnalat de dubla imagine a Muzeului, amplasată pe verticală, simetric în oglindă. Istoria, povestită în imagini alb negru păşeste în acelaşi ritm cu alcătuirile expunerii actuale, prezentate în imagini color.

Alexandru Tzigara-Samurcaş şi Horia Bernea intră în într-un dialog vizual subîntins de gânduri-texte-obiect care mărturisesc un ţel comun. Echipa Muzeului Ţăranului propune sugerarea continuităţii de program muzeologic pe parcursul unui secol de activitate, în paralel cu preluarea creativă a unor idei iniţiale şi transformarea lor în principii de activitate muzeală. Sugestia presupune puţine obiecte, imagini şi texte-obiect. Ritmuri, articulări, vecinătăţi, interogaţii sunt câteva din scopurile demersului de expunere.
















înapoi la pagina principală
 
inchis