Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Nevoia de Miracol: Conferinţele Mircea Vulcănescu





Nevoia de miracol. Religia populară în România de azi

Invitat: sociologul Mirel Bănică
19 noiembrie 2014, ora 17.30, Studioul Horia Bernea



Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la o nouă conferință din ciclul „Mircea Vulcănescu”, care va fi susținută de sociologul Mirel Bănică, pe tema Nevoia de miracol. Religia populară în România de azi. Conferința va avea loc pe data de 19 noiembrie 2014, la ora 17.30, în Studioul Horia Bernea și va fi centrată pe ideea revenirii în forță a ceea ce numim în mod generic „religie populară” în spațiul public românesc.

Fie că este vorba de mari pelerinaje sau mesaje publicitare cu încărcătură religioasă deturnată în marketing, religia populară continuă să câștige teren. Vor fi abordate principalele trăsături ale religiozității populare: afectivitatea, emoția, pragmatismul sau, tendințele anti-intelectualiste, nevoia de miracol, relația adesea tensionată cu religia „oficiala” etc. Toate acestea în contextul morții anunțate a satului românesc, altădată principalul rezervor și câmp de manifestare al religiei populare. Religia populară, astăzi, este un fenomen de compensație, o metaforă a fluidității parcursului religios al omului.

Mirel Bănică este doctor în științe politice al Universității din Geneva (2004). Între 2005 și 2008 a efectuat stagii de cercetare la Universitatea Laval, Canada, și la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale, Paris. În prezent este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Este semnatarul a numeroase publicații printre care:
Biserica Ortodoxă Română, stat și societate în anii 30”, Ed. Polirom, 2007; „Enervări sau despre bucuria de a trăi în România”, ed. Polirom, 2007; „Religie în fapt. Studii, schițe și momente”, Ed. EIKON, 2011; „Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană”, Polirom, 2014.


Intrarea este liberă.





înapoi la pagina principală
 
inchis