Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Noaptea Albă a Filmului Românesc
Pe data de 16 septembrie 2011 va avea loc ce-a doua ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.
După succesul din 2010, când aprox. 7000 de spectatori au ales să se bucure de filmele din programul Nopţii Albe, organizatorii au decis ca pe lângă Bucureşti, şi alte oraşe să găzduiască cea mai lungă noapte dedicată producţiilor autohtone, precum: Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, evenimentul urmând a se desfăşura simultan în cele 4 oraşe, în noaptea de 16 septembrie.
Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, Noaptea Albă a Bucureştiului, Noaptea Albă a Muzeelor sau Noaptea Albă a Galeriilor, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.
În Bucureşti, Noaptea Albă va fi organizată în 9 locaţii, unele dintre acestea fiind cunoscute publicului din ediţia precedentă (Cinema Patria, Studio, Eforie, Noul Cinematograf al Regizorului Român). În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Florin Piersic şi Cinema Victoria, spectatorii din Timişoara se pot bucura de proiecţii la Cinema Studio iar la Iaşi, Cinema Republica devine locul în care va avea loc maratonul filmelor româneşti.
Din program nu lipsesc producţii recent lansate pe marile ecrane precum Aurora (r. Cristi Puiu) sau Ursul (r. Dan Chişu), cele mai aclamate debuturi regizorale ale anului 2010: Morgen, r Marian Crişan, Eu când vreau să fluier, fluier, r. Florin Şerban sau Felicia înainte de toate, r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf, sau titlurile care au cucerit audienţa, precum California dreamin’ (nesfârşit), r. Cristian Nemescu şi Concertul, r. Radu Mihăileanu.
De asemenea, spectatorii se vor putea delecta şi cu o selecţie a celor mai originale documentare şi scurtmetraje româneşti ale anului 2011, dar şi cu filme clasice, care au influenţat generaţii de cineaşti.
Intrarea la filme va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Programul filmelor care rulează la Noul Cinematograf al regiyorului Român - Studioul Horia Bernea şi în Curtea muzeului, începând cu ora 21.00:
Indoor
21:00 Bună! Ce faci ? (2011), r. Alexandru Maftei, 105’
Sinopsis: După 20 de ani de căsnicie fericită Gabriel şi Gabriela nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Să fie asta tot ce viaţa le mai poate oferi? După ce îşi petrec cîteva nopţi comunicînd pe internet cu un necunoscut, amîndoi se îndrăgostesc - fără să ştie că de fapt s-au găsit tot unul pe celălalt. Atracţia pasională pentru necunoscut se amestecă cu sentimentul de vinovăţie că îşi înşală partenerul de o viaţă. Încă şi mai confuz este băiatul lor Vladimir, un adolescent cu o viaţă sexuală foarte activă, cînd descoperă că si părinţii săi sunt mînaţi de dorinţe. Într-o zi însă întîlnirea celor doi amanţi virtuali devine inevitabilă...
23:15 Eu când vreau să fluier, fluier (2010), r. Florin Şerban, 94’
Sinopsis: Silviu mai are doar 5 zile pȃnă la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar 5 zile devin o eternitate după ce primeşte vizita neaşteptată a mamei lui şi ȋn penitenciar vine ȋn practică Ana, o studentă frumoasă la Sociologie.
Outdoor
22:00 Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010), r. Andrei Ujică, 180'
Sinopsis: Documentarul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu, din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.
Programul complet al filmelor va fi disponibil în curând pe www.romfilmpromotion.ro.
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Cu sprijinul: RomâniaFilm, Muzeul Ţăranului Român, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme.
înapoi la pagina principală