Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Obiectele ne spun povestea
Memoria şi obiectele


Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, la 18 mai, Muzeul Ţăranului vi se va dezvălui prin poveştile şi amintirile voluntarilor săi.

Încă din 2007, zeci de voluntari – studenţi, sociologi, etnologi, artişti, comunicatori, arhitecţi – se implică în proiecte de educaţie muzeală, ne ajută la montarea şi promovarea expoziţiilor, participă la târguri, luând interviuri meşterilor sau aplicând chestionare publicului, fac cercetări pe teren împreună cu specialiştii muzeului, strângând materiale şi mărturii.

Valentina, Iris, Oana, Genţiana, Andreea, Crina, Cristian au vizitat muzeul de mai multe ori şi poate că-l ştiu ca-n palmă, iar miercuri îl vor arăta şi celor care-i vor trece pragul. Sunt obiecte în muzeu care nu pot fi uitate. Fiecare vizitator în parte descoperă un lucru care să-i provoace amintiri, ceva care ne trimite în timp, în copilărie, la bunicii de la ţară şi ne stârneşte pofta de a povesti.

Lucrurile de care ţăranul se înconjoară s-au născut din mâinile lui, sunt obiecte comandate de nevoi, niciodată inutile, impersonale sau pur decorative. La Muzeul Ţăranului Român nu le veţi găsi expuse individual, ci în dialog.

Poate vă faceţi drum la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în ziua de 18 mai, şi dacă aveţi puţin timp să-i ascultaţi, vă invităm să intraţi în dialog cu voluntarii noştri, care vă vor povesti propriile lor istorii despre obiectele din muzeu şi vă vor îndemna să le spuneţi şi pe ale dumneavoastră. Intrarea, la toate expoziţiile din muzeu, va fi gratuită.

Veniţi să povestim împreună, miercuri, 18 mai, la MŢR!

 


înapoi la pagina principală
 
inchis