Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
ONE WORLD ROMANIA 2014
Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania aduce la București 50 de filme împărțite în 5 secțiuni principale și proiecții speciale, dar și matinee pentru liceeni, un atelier de film documentar, spectacole de teatru, dezbateri, un masterclass al cineastului polonez Marcel Lozinski și chiar un circuit turistic aparte, în centrul Bucureștiului.
Cele 5 secțiuni principale de anul acesta sunt: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Și dragostea este un drept al omului. Retrospectiva One World Romania 2014 este dedicată regizorului Marcel Lozinski, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale.
După 25 de ani cuprinde 6 documentare recente care documentează și revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conține și un program de 5 scurtmetraje românești realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.
Secțiunea Rebeli pentru cauze aduce în atenția proaspăt revoltatului bucureștean exemple de activism neconvențional din spațiul ex-sovietic, dar și două filme românești prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească” (regia: Matei Budeș) și „București, unde ești?” (regia: Vlad Petri).
Statul strâmb prezintă o selecție de documentare despre felurite cazuri de corupție din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games” – un film despre mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.
Clinica mass-media încearcă prin 6 filme – unele mai serioase, altele care tratează situația cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de față, în mai toate colțurile lumii. Filmele acestei secțiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preț și servilismul față de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass-mediei zilelor noastre?
Cea de-a cincea secțiune Și dragostea e un drept al omului cuprinde 4 povești despre relații neacceptate – de societate, de familie, de legile țării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secțiuni găsește o formulă cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldură și delicatețe. Prin ele, încercăm să privim problemele LGBT dintr-o altă perspectivă și să le includem într-o discuție mai largă.
Informațiile complete despre secțiuni, evenimente conexe, invitați, lista completă a filmelor și trailere-le acestora sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: www.oneworld.ro.
ONLINE: http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociația One World Romania și Centrul Ceh București
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
SUSȚINUT DE: Pilsner Urquell
CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei, ERSTE Stiftung, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
PARTENERI: Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Francez din România, Goethe-Institut București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Polonez București, Culture.pl, Institutul Italian de Cultură, British Council Romania, Ambasada Elveției în România, Ambasada Finlandei în România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din București, DocuMentor, Arhiva Națională de Filme, Teatrul Odeon, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, dramAcum, Syner România, Doc Alliance, Active Watch, Corrupt Tour, Asociația Vira, Zburd-Educație prin coaching, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
SUPORT TEHNIC: Abis, Noumax
CLUB OFICIAL: Clubul Țăranului
RESTAURANTUL OFICIAL: Urbanesc
MAȘINA OFICIALĂ: Skoda
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENERI MEDIA: Digi24, TVR 1, Europa FM, Decât o Revistă, Revista 22, Șapte Seri, Hotnews.ro/Smilemedia, Think Outside the Box, Casa Jurnalistului, Filmreporter.ro, Liternet.ro, CriticAtac.ro, Orasulm.eu, Koolhunt.ro, Graphicfront.ro
PARTENER SOCIAL MEDIA: Kooperativa.ro
Pentru orice alte informatii legate de Festivalul One World Romania, ne puteti contacta la adresa de e-mail diana.paroiu@oneworld.ro sau la telefon 0720.793.963 (persoana de contact: Diana Paroiu).
PROGRAM
Marţi, 18 martie
Clubul Țăranului | eveniment conex
17:00 – Dezbatere despre teatrul documentar
Muzeul Național al Ţăranului Român
19:00 – Death Row, S, 2013, 6’
| Dangerous Acts Starring the Unstable Elements
of Belarus, US/UK, 2013, 76’
21:00 – Byeway, CZ, 2013, 72’
Miercuri, 19 martie
Clubul Țăranului | eveniment conex
17:00 – Work-in-progress: Rețeaua
Muzeul Național al Ţăranului Român
19:00 – Which Way Is the Frontline from Here? The Life
and Time of Tim Hetherington US, 2013, 78’
21:00 – My Child, TR, 2013, 82’
Joi, 20 martie
Clubul Țăranului | eveniment conex
17:00 – Corruption Tourism on the Rise
Muzeul Național al Ţăranului Român
19:00 – The Unknown Known, US, 2013, 90’
21:00 – Toamna Românească, RO, 2014, 14’
| Pussy versus Putin, RU, 2013, 60’
Vineri, 21 martie
Clubul Țăranului | eveniment conex
17:00 – Dan Perjovschi: Rezist/Exist
Muzeul Național al Ţăranului Român
19:00 – Encounters with Your Inner Trotsky Child, US, 2013, 21’
| Free Smetana!, CZ, 2012, 53’
21:00 – București, unde ești?, RO, 2014, 76’
Sâmbătă, 22 martie
Clubul Țăranului | eveniment conex
15:00 – Corupția în dezbatere | Plutocracy Croatia
Muzeul Național al Ţăranului Român
17:00 – Green Gold, DE, 2012, 14’
| Mission Congo, US, 2013, 68’
19:00 – The 727 Days without Karamo, AT, 2013, 80’
21:00 – The Invisibles, FR, 2012, 110’
Duminică, 23 martie
Muzeul Național al Ţăranului Român
17:00 – American Vagabond, FI/DK, 2013, 85’
19:00 – High Tech, Low Life, US/CN, 2012, 88’
21:00 – Powerless, IN, 2013, 82’
înapoi la pagina principală