Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

POVEȘTI TĂCUTE 2019
POVEȘTI TĂCUTE
despre podoabe vechi, în dialog cu colecționari
finisajul expoziției „la Fotograf”


30 mai 2019, la Goethe-Institut

Muzeul Național al Țăranului Român încheie prima călătorie a expoziției interactive LA FOTOGRAF. Te așteptăm să stai la povești cu doi colecționari de podoabe și obiecte vechi: Daniel Balint de la Zestrea – Artă veche și podoabe și Georgiana Vlahbei, cercetător etnolog și culegător de povești aromânești. Căutate, păstrate, îngrijite și povestite, obiectele din colecțiile lor personale reprezintă frânturi din viața a patru comunități culturale din România: aromânii, maghiarii, românii și sașii. Le vei putea privi, descoperi, atinge.

Joi seară, de la 18:30, la Goethe-Institut, pe Calea Dorobanți nr. 32. Intrarea liberă.

PROGRAM

18:30 La fel ca oamenii, obiectele trăiesc laolaltă / Daniel Balint


Privește, atinge, întreabă-te. Ce au în comun un iatagan, o pafta și găteala de sărbătoare? Suntem obișnuiți să credem că fiecare comunitate etnică are însemnele ei, clar delimitate prin lucrătură, meșteșug și design. În viața reală, lucrurile sunt mult mai nuanțate. Vino să afli cum.

19:30 Urme armânești / Georgiana Vlahbei

Avutul unei familii încăpea în căpătâie, desagi, saci. Primăvara, încărcat pe spinarea catârilor, pornind prin munți, iar toamna, coborât la șes. La fiecare oprire: despachetat, la fiecare pornire: împachetat. La granițe sau la plecare în grabă: pierdut. La ultima oprire: ce-a rămas.

Munci de zi cu zi, frumusețe, statut.
Prin munți, pe mare, peste granițe.
Purtat, păstrat, pierdut, moștenit.

Ce urme au lasat obiectele, în sertare, în lăzi de zestre și în memoria unei comunități? Ce spații ocupă azi obiectele moștenite?
O călătorie pe drumurile aromânilor, în timp și spațiu.

Detalii suplimentare / FB event:
https://www.facebook.com/events/381493942462171/


Evenimentul este parte din proiectul „la Fotograf” realizat de Muzeul Național al Țăranului Român, în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania la București și cu sprijinul Goethe-Institut Bukarest.

Detalii despre expoziția LA FOTOGRAF:
https://www.facebook.com/events/345383749359431/

Concept: Arhiva de Imagine MNȚR
Design: Andreea Machidon, Ana Marchetanu, Ruxi Sacaliș, Veronica Olariu
Au meșterit: Ionuț Petcu, Maria Puică, Gheorghe Gegiu


 
înapoi la pagina principală
 
inchis