Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Reînvierea cântării bizantine din manuscrisele brâncovenești




CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA

Reînvierea cântării bizantine din manuscrisele brâncovenești
Prezentare realizată de Costin Moisil, etnomuzicolog la MNȚR
27 noiembrie 2014, la Clubul Țăranului, ora 18




Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 27 noiembrie 2014, ora 18, la Clubul Țăranului, la conferința Reînvierea cântării bizantine din manuscrisele brâncovenești, susținută de Costin Moisil, etnomuzicolog.


Cel mai vechi manuscris cu muzică bisericească pe note în limba română a fost încheiat în 1713, cu trei luni înainte de sfârșitul domniei lui Constantin Brâncoveanu. În anii 1970, muzicologii au transcris manuscrisul din notația bizantină în cea apuseană (pe portativ) și i-au analizat muzica, iar apoi diverse coruri – începând cu Madrigal – au înregistrat câteva piese și le-au interpretat în concert.

Știm astăzi că teoria cu ajutorul căreia s-au transcris cântările are deficiențe importante, iar versiunile corurilor moderne sunt departe de cele din urmă cu 300 de ani. Prezentarea, însoțită de exemple audio și ilustrații, va descrie pe scurt teoriile actuale privind interpretarea notației bizantine, dificultățile legate de reconstrucția vechilor cântări și va discuta gradul de acuratețe pe care îl poate avea o astfel de reconstrucție.

Partener: Clubul Țăranului





înapoi la pagina principală
 
inchis