Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Religiozitate pe sticlă. Icoane româneşti la Muzeul Naţional de Etnologie din Lisabona
Ultimul trimestru al anului 2011 este marcat de specialiştii Muzeului Naţional al Ţăranului Român prin organizarea expoziţiei de „Religiozitate pe sticlă. Icoane româneşti\" la Muzeul Naţional de Etnologie din Lisabona.
O expoziţie care a înregistrat un succes deosebit la Muzeul Muntelui din Torino, la Ierusalim, unde a fost organizată în colaborare cu Universitatea din Ierusalim şi Centrul de Artă Iudaică, la Cesena, în colaborare cu Direcţia Patrimoniului din Bologna.
Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 6 octombrie 2011 - 10 ianuarie 2012 şi va fi organizată în colaborare cu ICR Lisabona şi Muzeul Naţional de Etnologie Lisabona.
Vor fi prezentate creaţiile iconarilor ţărani din centrele producătoare de icoane pe sticlă din Transilvania secolului al XX-lea, dar şi icoane pe lemn din Muntenia, Oltenia, Maramureş secolele XVII-XX, care ilustrează credinţa în Dumnezeu a ţăranului, concepţia lui despre viaţa de dincolo şi asistarea sufletului decedatului la Judecata Individuală etc.
Icoanele vor fi expuse respectând ordinea sărbătorilor în calendarul ortodox subliniind în acelaşi timp şi diferenţa dintre şcolile (centrele) de iconari.
Reprezentări ale Maicii Domnului Hodighitria, lisus Binecuvântând, Sfinţii protectori Ilie, Haralambie sau Nicolae, Sf. Glieorghe purtătorul de biruinţă, Arhanghelii Mihail şi Gavril, Adam şi Eva vor dialoga cu publicul portughez dezvăluind valenţele estetice ale meşteşugului transmis din generaţie în generaţie mai întâi în tempera iar mai târziu, în ulei.
înapoi la pagina principală
 
inchis