Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Săptămâna Filmului Maghiar la București // 12-19 noiembrie 2017




Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează, în perioada 12-19 noiembrie 2017, a unsprezecea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, gala producțiilor cinematografice maghiare la București. Scopul evenimentului este de o oferi a privire în ansamblu asupra cinematografiei maghiare, asupra spiritualității, varietății și prezentului ei.

Săptămâna Filmului Maghiar va fi găzduită și în acest an de Muzeul Național al Țăranului Român, la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții este gratuită. Filmele sunt subtitrate în limba română, respectiv engleză. Înainte de proiecții, profesorul universitar Radu Igazság, critic de film și regizor de filme de animație, va face o scurtă prezentare a fiecărui film.

Filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la București, pelicula 1945, în regia lui Török Ferenc, va avea lansarea la București, în prezența scenaristului, Szántó T. Gábor. Înainte de proiecția acestui film, Szemző Tibor (autorul coloanei sonore a filmului) și Gőz László (unul dintre interpreții muzicii filmului), formând duoul Takarmánybázis Tandem, vor reflecta într-o concepție incomparabilă, caracteristică lor, asupra sunetelor filmului și a imaginilor alb-negru ale lui Ragályi Elemér (operatorul filmului), într-un cineconcert intitulat 1945 – Filmul văzut prin sunete.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar la București, anual prezentăm câte un festival maghiar de film, anul acesta invitatul nostru fiind Festivalul Internațional de Scurtmetraje BuSho – Budapest Short. Sub marca acestui festival, prezentăm la București cele mai bune pelicule maghiare participante la ediția 2017, precum și filmele premiate, respectiv scurtmetrajul artistic Welcome, câștigătorul marelui premiu al festivalului.

În programul acestei ediții a Săptămânii Filmului Maghiar figurează nouă filme artistice de lungmetraj, dar proiectăm și filme experimentale, filme documentare, de animație și scurtmetraje, adevărate „trufandale” pentru iubitorii de cinema. Printre filmele artistice se numără pelicule premiate anul trecut la festivalurile internaționale din lume. Datorită succesului internațional al cinematografiei maghiare, distribuitorii români și-au îndreptat atenția către filmele maghiare, iar după Fiul lui Saul și Despre trup și suflet, cinefilii pot viziona pe marile ecrane și alte noi filme maghiare.

Filmul cu cel mai mare succes de public în Ungaria, Kincsem - pariul secolului va fi lansat în București tot în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, în prezența regizorului Herendi Gábor. Îl avem ca invitat și pe Madarász Isti, regizorul filmului Bucla temporală, premiat la Festivalul de film Science+Fiction din Trieste pentru cea mai bună creație. În programul Săptămânii Filmului Maghiar figurează și pelicula Brazilienii, care de asemenea va intra în circuitul cinematografelor din România, va fi prezentată filmul Cu inima curată, nominalizată anul trecut la Premiul Oscar, respectiv Cetățeanul, în regia lui Vranik Roland, precum și Coiotul de Kostyál Márk. La premiera din București a filmului Puțul ne onorează cu prezența regizorul Gigor Attila și editorul Kiss Wanda.

Nu-i vom uita nici pe micii cinefili, pentru prima dată organizăm și ateliere de creație pentru ei, călăuzindu-i în lumea miraculoasă a celor două filme pentru copii prezente în program: Bobiță și Buburuză, respectiv Povești plutitoare.

În secțiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar proiectăm un road-movie muzical de Bereczki Csaba, Soul Exodus, o călătorie în timp și spațiu a unor muzicieni care-și caută rădăcinile pornind din Canada, ajungând până în Basarabia prin Paris, Berlin și Budapesta.
La proiecția va fi prezent regizorul filmului, Bereczki Csaba. Pelicula Hai, băieți! prezintă fenomenul unguresc din lumea hocheiul pe gheață, un portret de echipă transpus într-un film documentar emoționant și dinamic. Filmul va fi urmat de o întâlnire a publicului cu regizorul Francisco Escalanté.

În avanpremiera Săptămânii Filmului Maghiar, duminică, 12 noiembrie, la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, vom vernisa expoziția de fotografii realizate de artistul fotograf Szilágyi Lenke în timpul filmărilor peliculei 1945, urmată de concertul de jazz susținut de Kozma Orsi Quartet.

Invitaților Săptămânii Filmului Maghiar le va face mare plăcere să răspundă la întrebările cinefililor și spectatorilor în cadrul întâlnirilor cu publicul. Vom avea invitați în fiecare zi, din aproape toate genurile filmului, astfel publicul îi poate întâlni pe scenaristul Szántó T. Gábor, organizatorul de festivaluri Gábeli Tamás, operatorul Maly Róbert, regizorii Herendi Gábor, Bereczki Csaba, Francisco Escalante, Madarász Isti, Gigor Attila și editorul Kiss Wanda, scopul Săptămânii Filmului Maghiar având ca obiectiv dialogul, cunoașterea și înțelegerea culturală.

Scopul nostru este, de asemenea, dialogul dintre specialiștii celor două țări, inclusiv la nivelul instituțiilor de învățământ cinematografic. Anual invităm un cineast să susțină o prezentare, un curs pentru studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, anul acesta scenograful Szántó T. Gábor va vorbi despre ecranizarea unei piese literare.

Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia pe data de 19 noiembrie cu un film despre tineri regizat de Tiszeker Dániel: #Niciodatănusetermină, care la fel ca pelicule celelalte oferite publicului bucureștean în anii anteriori (EXISTĂ ceva… sau Balaton method) dovedește că tinerii din Ungaria au aceleași gânduri, probleme, aspirații ca și generația tinerilor din țara vecină.

Programul detaliat al cele de-a 11-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București: http://bukarest.balassiintezet.hu
Pentru alte informații adresați-vă coordonatorului Săptămânii Filmului Maghiar Csegedi Magdolna: +40-724-557112.


Program:

Duminică, 12 noiembrie, 18.30 (Institutul Balassi, Gina Patrichi 8)
Szilágyi Lenke: 1945: Fotografii din timpul filmărilor
expoziție de fotografii

Duminică, 12 noiembrie, 19.00 (Institutul Balassi, Gina Patrichi 8)
Kozma Orsi Quartet
concert de jazz

Luni, 13 noiembrie, 18.30
1945 – Filmul văzut prin sunete
cine-concert: Gőz László, Szemző Tibor

Luni, 13 noiembrie, 20.00
Török Ferenc: 1945
2017, 91 min., dramă, cu subtitrare în limba română
Q&A: Szántó T. Gábor

Marți, 14 noiembrie, 10.00 (UNATC)
Despre scenariu
Discuție cu Szántó T. Gábor despre nuvela sa și despre transformarea acesteia într-un scenariu, precum și despre realizarea filmului 1945 pe baza scenariului său.

Marți, 14 noiembrie, 18.00
Festival invitat: BuSho 1., 82 min., subtitrat în limba engleză
BuSho – Budapest Shorts, Festival Internațional de Scurtmetraje
Cele mai bune filme maghiare la BuSho, ediția a 13-a
Q&A: Gábeli Tamás, Maly Róbert

Marți, 14 noiembrie, 20.00
Kostyál Márk: Coiotul
2016, 126 min., dramă, subtitrat în limba română

Miercuri, 15 noiembrie, 18.00
Festival invitat: BuSho 2., 97 min., subtitrat în limba engleză
Filmele câștigătoare la BuSho, ediția a 13-a

Miercuri, 15 noiembrie, 20.00
Herendi Gábor: Kincsem – Pariul secolului
2017, 121 min., romantic, aventură, subtitrat în limba română
Q&A: Herendi Gábor

Joi, 16 noiembrie, 18.00
Vranik Roland: Cetățeanul
2016, 109 min., dramă, subtitrat în limba română

Joi, 16 noiembrie, 20.00
Bereczki Csaba: Soul Exodus
2016, 93 min., film documentar muzical, subtitrat în limba română
Q&A: Bereczki Csaba

Vineri, 17 noiembrie, 18.00
Francisco Escalante: Hai, băieți!
2016, 55 min., documentar, subtitrat în limba engleză
Q&A: Francisco Escalante, Vigh Alexandra

Vineri, 17 noiembrie, 19.00
Festival invitat: BuSho 3.
Marele premiu al BuSho, ediția a 13-a
Dudás Balázs: Welcome
2017, 30 min., dramă, subtitrat în limba engleză

Vineri, 17 noiembrie, 20.00
Madarász Isti: Bucla temporală
2016, 95 min., thriller, subtitrat în limba română
Q&A: Madarász Isti

Sâmbătă, 18 noiembrie, 11.00
M. Tóth Géza: Bobiță și Buburuză
2011, 70 min., film de animație pentru copii, proiecție în limba maghiară

Sâmbătă, 18 noiembrie, 12.00
M. Tóth Géza: Bobiță și Buburuză
2011, 70 min., film de animație pentru copii, proiecție în limba română

Sâmbătă, 18 noiembrie, 11.00 - 14.00 (Foaier, Studioul Horia Bernea)
Atelier de creație pentru copii cu Csegedi Réka pe baza filmului Bobiță și Buburuză

Sâmbătă, 18 noiembrie, 18.00
Till Attila: Cu inima curată
2016, 105 min., comedie, acțiune, subtitrat în limba română

Sâmbătă, 18 noiembrie, 20.00
Gigor Attila: Puțul
2016, 97 perc, dramă, subtitrat în limba română
Q&A: Gigor Attila, Kiss Wanda

Duminică, 19 noiembrie, 11.00
Pálfi Zsolt: Povești plutitoare
2017, 64 min., film de animație pentru copii, proiecție în limba maghiară

Duminică, 19 noiembrie, 12.00
Pálfi Zsolt: Povești plutitoare
2017, 64 min., film de animație pentru copii, proiecție în limba română

Duminică, 19 noiembrie, 11.00 - 14.00 (Foaier, Studioul Horia Bernea)
Atelier de creație pentru copii cu Csegedi Réka pe baza filmului Povești plutitoare

Duminică, 19 noiembrie, 17.00
Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba: Brazilienii
2016, 95 min., comedie, subtitrat în limba română

Duminică, 19 noiembrie, 19.00
Tiszeker Dániel: #niciodatănusetermină
2016, 92 min., film muzical, subtitrat în limba română





 


înapoi la pagina principală
 
inchis