Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Spiritualitate tradiţională românească în epoca interbelică
Clubul Filantropia se compune din etnologi, antropologi, sociologi, psihologi etc., iubitori de oameni vii, de teme la fel de vii şi de aprige dezbateri.
În librăria Cărtureşti MŢR (LA NUIELE), începând din 2009, mensualmente se produc lansări – dezbateri de carte etno-socio-psiho-demo-...
Joi, 20 ianuarie 2011, ora 18:00, la prima întâlnire din acest an a Clubului Filantropia, se va lansa cartea Spiritualitate tradiţională românească în epoca interbelică, de Ion Cherciu.
Invitat: Gheoghiţă Geană, antropolog
Moderator: Şerban Anghelescu, etnolog
„Viaţa socială a fiecărui grup uman depinde în egală măsură de felul în care aceşti oameni judecă şi preţuiesc, datorită calităţilor lor psihice, ansamblul fenomenelor care alcătuiesc viaţa lor pe pământ (…)
De exemplu, pentru oamenii din Vrancea trebuie să constatăm un ansamblu de calităţi psihice care sunt aproape aceleaşi pentru toţi ţăranii din oricare sat al României; dar grupul social vrâncean cunoaşte şi alte însuşiri, sau multe aspecte particulare ale calităţilor generale, care trebuie să fie în mod cert în legătură cu istoria şi civilizaţia socială specifice acestei regiuni. Un paralelism aproape perfect există deci între modul de viaţă şi felul de a gândi şi simţi al acestui grup de oameni.”
HENRI H. STAHL
înapoi la pagina principală