Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Târgul cu meșteri și produse tradiționale 1 – 3 aprilie
În perioada 1 – 3 aprilie 2016, între orele 10 și 19, organizăm Târg cu meşteri și produse tradiţionale, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
Intrarea este liberă, iar accesul se face din strada Monetariei nr. 3.

La mijlocul postului Paştelui, pricepute încondeietoare de ouă vin să ne încânte cu lucrările lor şi să ne povestească, în dulcele grai bucovinean, despre închistritul ouălelor. Publicul larg este aşteptat să viziteze târgul unde meşteşugarii expun ceramică de Corund, de Horezu sau de Marginea, icoane, obiecte din lemn pentru gospodărie, crestate cu motive populare, ii cu mătase minuţios lucrate, brâie şi chimire, podoabe tradiţionale făcute cu multă migală şi cu mult suflet.

Artişti plastici şi artizani fac dovada ingeniozităţii lor prin decoraţiuni pascale, vestimentaţii din lână împâslită sau din bumbac pictate manual, bijuterii din alamă sau din piele naturală, împletituri din in şi din lână, obiecte din sticlă şi ceramică pictată, sculpturi în marmură, tablouri din flori naturale presate, hăinuţe unicat pentru copii, cămăşi şi accesorii cu un design deosebit, haine din piele, cosmetice făcute doar cu ingrediente naturale.

Producătorii vin cu brânzeturi proaspete şi afumate, miere, vin de Panciu şi ţuică de prune din Argeş, fructe autohtone şi zarzavaturi proaspete, sucuri naturale şi conserve pe alese, plăcinte boiereşti, turtă dulce de Covasna, prăjituri de casă, cozonaci bucovineni şi alivenci.
Pentru cei care apreciază obiectele vechi şi tradițiile, anticarii prezenţi la târg vor fi pregătiţi cu costume populare autentice din toate zonele etnografice ale ţării, lăzi de zeste, blidare, dulăpioare, roţi de tors, bancuri de tâmplărie, vârtelniţe, putineie, pristolnice şi covoare ţesute la război.

Preparate calde vor fi gătite pentru toate gusturile: sărmăluţe cu carne sau de post, fasole bătută înfăţoşată cu ceapă călită, ghiveci de legume cu orez, precum şi o gamă variată de produse din peşte. La grătar se va frige scrumbie de Dunăre, păstrăv şi crap, iar la ceaun va fierbe, la foc mic de lemne, un borş pescăresc cu mămăliguţă.

Pentru că şi în această sâmbătă se face pomenirea celor adormiţi, moldovence pricepute vor frământa aluat de post pentru poale-n brâu. De asemenea, vor coace colaci din aluat dospit din făină de grâu, colaci având formă de cerc, reprezentând continuitatea dintre noi şi cei dragi mutaţi la cele veşnice.

Organizatori eveniment:

Fundaţia Kogaion 115 şi Soram Consult
Persoană de contact: Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803


înapoi la pagina principală
 
inchis