Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Trecerea în neființă a domnului Paul Gherasim
Muzeografii, cercetătorii și întregul personal al Muzeului Național al Țăranului Român sunt profund îndurerați de trecerea la cele veșnice a Domnului Paul Gherasim.

Personalitate remarcabilă a artei contemporane românești, Paul Gherasim a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori și prieteni ai celui care a refondat Muzeul nostru, Horia Bernea.

Elev al marilor pictori Nicolae Dărăscu și Jean Steriadi, Paul Gherasim s-a afirmat major în artele plastice românești, odată cu înființarea, în anul 1985, a grupului Prolog, din care au făcut parte personalități remarcabile ale artei contemporane, precum Constantin Flondor, Horea Paștina, Cristian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Li s-au alăturat trei dintre artiștii care au refondat Muzeul nostru: Horia Bernea, Ioana Bătrânu și Ruxandra Grigorescu.

Numeroaselor expoziții pe care Paul Gherasim și grupul Prolog le-au organizat li s-a adăugat exegeza sa asupra artei creștine și energia sa uluitoare în a reflecta asupra civilizației tradiționale românești. Până la ultima sa suflare, cel pe care toți cei apropiați l-au numit „domnul Paul‟ a lucrat pentru editarea unor albume fotografice superbe, care constituie testamentul său vizual și filozofic asupra țăranului român. Cea din urmă lansare de carte a avut loc, din păcate, în absența Domniei Sale, în ziua de 26 iulie 2016, în Muzeul care i-a fost cel mai drag: Muzeul în care și el, și noi, ne simțim acasă. La Muzeul Național al Țăranului Român am omagiat, în 26 iulie, personalitatea lui Paul Gherasim, prin lansarea albumului său fotografic, Om de treabă. Țăranul, care a inclus multe imagini din patrimoniul instituției noastre.

Prin dispariția, dintre noi, a domnului Paul Gherasim, cultura românească pierde unul dintre adevărații piloni ai statorniciei noastre, iar Muzeul Național al Țăranului Român nu îi rămâne decât să deplângă moartea unui mare prieten.

Drum bun și Lumină, dragă domnule Paul Gherasim!
 
înapoi la pagina principală
 
inchis