Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Vestigii arhitecturale din colecția fotografică Alexandru Tzigara Samurcaș
19 martie – 5 aprilie 2019
Sala de expoziții „Theodor Pallady“, Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei, 125
Marți, 19 martie 2019, Biblioteca Academiei Române vernisează expoziția „Vestigii arhitecturale din colecția fotografică Alexandru Tzigara Samurcaș“. Evenimentul va avea loc la ora 13, în Sala de expoziții „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei, 125. Vor vorbi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și prof. Tudor Berza, membru corespondent al Academiei Române, nepotul istoricului de artă, etnografului și muzeologului Alexandru Tzigara Samurcaș.
Expoziția este organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române și cuprinde o selecție din cele aproximativ 4000 de fotografii și peste 1000 de clișee fotografice din colecția Tzigara Samurcaș aflate în patrimoniul cabinetului. Au fost selectate spre expunere atât piese realizate de Tzigara Samurcaș, acesta fiind un pasionat și fecund fotograf amator, cât și fotografii de autor ale unor importanți fotografi europeni achiziționate de muzeologul român.
Organizatorii propun o expoziție cu accent preponderent documentar, menită să pună în valoare fotografia pe suport de hârtie având ca subiect edificii publice și religioase fotografiate in situ, detalii de decorație arhitecturală, obiecte de cult, precum și planuri și relevee fotografiate după publicații tipărite. Acolo unde a fost posibil, au fost expuse fotografii care să înfățișeze aspecte dinaintea, din timpul și de după procesul de renovare a unui monument, căutându-se edificii cât mai diverse din toate regiunile: Muntenia, Moldova, Bucovina, Basarabia, Maramureș, Transilvania și Oltenia. Pot fi urmărite modificarea, reinterpretarea, alterarea, reconstrucția, renovarea, dar și ruinarea și, chiar, demolarea, unor edificii din întreg spațiul românesc. Astfel, expoziția realizată de specialiștii Bibliotecii Academiei Române relevă importanța arhivei fotografice Tzigara-Samurcaș pentru o istorie iconografică a arhitecturii din România Mare.
Piesele expuse sunt realizate în tehnici diverse, de la fotografii pe hârtie sărată, tehnică rar utilizată după 1880, la pozitive pe hârtie albuminată, până la fotografii cu gelatino-bromură pe hârtie mată, ultimele putând fi datate mai ales după 1910 și predominând cantitativ.
Expoziția „Vestigii arhitecturale din colecția fotografică Alexandru Tzigara Samurcaș“ va fi deschisă în perioada 19 martie – 5 aprilie 2019 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-16.
Alexandru Tzigara Samurcaș (1872-1952) a fost profesor la Cernuăți și București, etnograf, publicist și muzeograf, secretar al Regelui Carol I și fondator al Muzeului Național, astăzi Muzeul Național al Țăranului Român.
Alături de propria operă de istoric de artă și muzeogarf, Alexandru Tzigara Samurcaș a lăsat posterității o bogată arhivă fotografică, găzduită astăzi în mai multe fonduri, aflate la Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. O bună parte din excepționala sa corespondență cu reprezentanți de seamă ai intelectualității contemporane lui a ars la Biblioteca Centrală Universitară în timpul evenimentelor din decembrie 1989.
înapoi la pagina principală