Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Viola d’Amore Concert 2014





3 octombrie 2014, Studioul Horia Bernea



Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 3 octombrie 2014, de la ora 16.00, la recitalul muzical Viola d’amore – Instrument muzical baroc din patrimoniul Muzeului și unicul instrument original cunoscut în România.

Evenimentul, organizat în colaborare cu Universitatea Națională de Muzică București, va avea loc în Studioul Horia Bernea.

În program:

Attilio Ariosti (1666 – 1729) Trei Sonate Stockholmeze
Paul Hindemith (1895 –1963) Mica Sonată, op. 25 nr.2
Carl Stamitz (1745 –1801) Sonata Marburgheză
Dan Dediu (n. 1967) Pavana per Don Quixote,op.56
Interpreți: Dolores Chelariu și Ladislau Csendes, profesori la Universitatea Națională de Muzică București, membrii ansamblului Aperto

Sergiu Muntean este cel care a readus la viață viola d’amore originală. După ani de studiu în Academiile de muzică din Chișinău și București, a activat ca violist în câteva orchestre prestigioase din Moldova și România. Azi, Sergiu Muntean este artist instrumentist și lutier în Orchestra Națională Radio din București.
Se informează continuu în legătură cu instrumentele renascentiste și baroce și ține legătura cu cercurile de specialitate internaționale preocupate de subiect.
A lucrat la recondiționarea violei d’amore peste un an, cu răbdarea unui veritabil lutier, știind că este singurul instrument original cunoscut în România. L-a încercat el însuși, după care a sugerat să-i fie încredințat temporar cuiva care avusese deja șansa să cânte, în recitaluri interne și internaționale, pe o copie: Ladislau Csendes.

„În 1991, în timp ce lucram ca ucenic, am construit prima mea violă, după 2 ani petrecuți în atelierul maestrului Teodor Bălan. În următorii 20 de ani, țelul meu principal a fost repararea și restaurarea instrumentelor de coarde. Am avut întotdeauna un instrument nou în construcție […] Faptul că sunt instrumentist de performanță – mărturisește Sergiu Muntean – m-a ajutat foarte mult în analizarea și cercetarea calității sunetului și sonorității instrumentelor construite de mine: toate au claritate și forță, sunete grave profunde și sunete înalte strălucitoare.”

Înființat în anul 1990, ansamblul Aperto s-a dovedit a fi o formație versatilă și longevivă. Pe lângă numeroase turnee europene (în Germania, Olanda, Italia, Ungaria), Aperto a fost invitat să concerteze și în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale ca: Darmstädter Zeitgenossische Musik (Germania), Appenzeller Winter (Elveția), George Enescu, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (București), Festivalurile internaționale Bach non-stop și Haydn ale Radiodifuziunii Române etc.

Compozitori români, aparținând unor generații diferite, au dedicat membrilor ansamblului lucrări camerale și concertante. Printre aceștia, îi amintim pe Ștefan Niculescu, Octav Nemescu, Doina Rotaru, Dan Dediu, George Balint, Irinel Anghel și Cristian Marina. Discografia Aperto include un repertoriu pretențios, atent selectat din diferite epoci ale istoriei muzicii, alcătuit în bună măsură din prime audiții și lucrări inedite.





înapoi la pagina principală
 
inchis