Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Zilele Europene ale Patrimoniului sărbătorite altfel la Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român
Ca în fiecare an, în luna septembrie, sărbătorim, Zilele Europene ale Patrimoniului. În acest an, tema Zilelor este Biblioteca și arhivele – comori ale patrimoniului cultural.
Muzeul Național al Țăranului Român celebrează acest eveniment în cadrul Zilelor Muzeului Țăranului, aducând publicul aproape de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român. Facem acest lucru atrăgând atenția că, din păcate, zeci de mii de artefacte din colecțiile documentare ale arhivei, precum și poveștile de viață din spatele lor, sunt în pericol de degradare iremediabilă, din cauza finanțării deficitare.
***
Vino să afli de ce are nevoie o arhivă – și, în general, un muzeu – ca să dureze și să (ne) păstreze vii. Și de ce, uneori, numai oamenii nu sunt de ajuns. Vorbim deschis despre viața și moartea obiectelor la muzeu și te invităm să afli ce înseamnă să lucrezi cu patrimoniul, dincolo de ceea ce vezi, în mod obișnuit, în cadrul expozițiilor.

Când? Sâmbătă, 14 septembrie, între orele 15:00-18:00

Unde? Șos. Kiseleff, nr. 3, pe peluza din fața Muzeului Țăranului


***

O arhivă – și, în general, o colecție muzeală – nu are nevoie de multe ca să trăiască sănătos: un spațiu de depozitare adecvat, într-un climat controlat, echipamente de protecție care să asigure mânuirea obiectelor în condiții optime, echipament tehnic modern pentru studierea lor și o mână de specialiști care să asigure intervențiile de conservare curativă și de restaurare. Și, nu în ultimul rând, minime finanțări care să susțină cercetarea, activarea și deschiderea colecțiilor către public.

Iar pentru a supraviețui, omul de muzeu a devenit omul bun la toate: pe lângă arhivarea, conservarea, documentarea, cercetarea, digitizarea și punerea în valoare a artefactelor, cu toata birocrația aferentă, face lobby și atrage sponsorizări, igienizează spațiul și dă cu vopsea lavabilă, luptă haiducește cu praful, umezeala în exces, microorganismele, vânează finanțări și… nu se plânge; știe că așa-i în cultură. Aici, lucrezi din pasiune.


***

Dacă îți pasă, dacă crezi în necesitatea păstrării memoriei colective, vino să participi alături de noi, la evenimentul simbolic prin care dorim să atragem atenția asupra importanței patrimoniului pe care îl administrăm.

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/374801693214026/
i
nfo suplimentare: arhivamtr@gmail.com

 

  
înapoi la pagina principală
 
inchis