Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Zilele Filmului Britanic
8 - 12 martie 2012, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

UN PROIECT BRITISH COUNCIL ROMÂNIA


British Council România organizează o nouă ediţie a „Zilelor filmului britanic”, în perioada 8 – 12 martie. Ediţia de anul acesta propune publicului din România o selecţie provocatoare şi eclectică, alcătuită din cele mai noi producţii britanice, premiate cu unele dintre cele mai populare distincţii ale anului 2011 în domeniul cinematografiei.

„Zilele filmului britanic” vor debuta, joi, 8 martie, la ora 18.00, cu un film documentar şi, totodată, artistic din mai multe puncte de vedere, „Ghidul britanic al epatantului”, care urmăreşte concursul „Miss World Alternativ”, organizat şi conceput de artistul britanic Andrew Logan – o desfăşurare de provocări la adresa valorilor comun acceptate. Filmul este interzis minorilor cu vârsta sub 15 ani.

Festivalul va aduce publicului din România şi două premiere mult aşteptate: „Coriolanus” – debutul regizoral al lui Ralph Fiennes – şi „Weekend”, în regia lui Andrew Haigh, un film pe cât de premiat, pe atât de controversat (interzis minorilor). Mai mult decât atât, documentarul lui Daniel Edelstyn – „How to Re-Establish a Vodka Empire” – va fi prezentat în avanpremieră la Bucureşti, lansarea oficială urmând să aibă loc în Marea Britanie la jumătatea lunii martie.

Comedia neagră, englezească, nu va lipsi din program, iubitorii genului fiind invitaţi să nu rateze „Black Pond” şi „Skeletons” .

O selecţie îndrăzneaţă de scurt metraje completează lista proiecţiilor din „Zilele filmului britanic”. Programul de scurt metraje este interzis minorilor.

„Zilele Filmului Britanic” vor fi găzduite de Studioul „Horia Bernea“ din incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Programul începe joi, 8 martie şi se încheie luni, 12 martie, iar proiecţiile, câte două în fiecare seară, vor începe de la ora 18:00, respectiv 20:00.


Intrarea este liberă. Filmele rulează în limba engleză.


Parteneri: Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Hotnews, 24 Fun, Observatorul Cultural, Zeppelin

Contact: Alis Vasile, Arts Projects Manager
Tel. 0722 526 719
e-mail: alis.vasile@britishcouncil.ro

http://www.britishcouncil.org/ro/romania-arts-british-film-days.htm

 JOI, 8 martie

18:00 – The British Guide To Showing Off (2011) Regia: Jes Benstock
98 min.
„Ghidul epatantului” are ca subiect central show-ul „Alternative Miss World” – concept al artistului britanic contemporan Andrew Logan. Această lucrare de „artă vivantă”, „sculptură vie”, după cum o numeşte creatorul ei, reprezintă cea mai importantă creaţie a artistului, potrivit propriei afirmaţii.
Ce este „Alternative Miss World”? Este un spectacol scandalos, anarhic şi compleşitor, o paradă nebunească de costume şi costumaţii, un spectacol al unei frumuseţi altfel, la polul opus al standardelor oficiale ale frumuseţii.

Filmul este interzis minorilor cu vârsta mai mică de 15 ani.

20:00 – Coriolanus (2011) – Regia: Ralph Fiennes
122 min.
„Coriolanus” este o reuşită adaptare cinematografică a piesei cu acelaşi nume, creaţie a lui William Shakespeare. Tragedia istorică devine un film de acţiune captivant în regia lui Ralph Fiennes, cunoscutul actor laureat al premiului BAFTA pentru interpretare, în filmul „Lista lui Schindler“.
Un adevărat film istoric, în tradiţie clasică, a cărui acţiune este plasată în actualitate, filmul are în distribuţie nume celebre ale cinematografiei actuale: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Vanessa Redgrave.

Premii:
2011 British Independent Film Awards: British Independent Film Award – Best Supporting Actress: Vanessa Redgrave
2011 Hollywood Film Festival – Hollywood Breakthrough Award: Actress of the Year – Vanessa Redgrave
2011 Los Angeles Film Critics Association Awards: Best Supporting Actress – Jessica Chastain
2011 New York Film Critics Circle Awards: Best Supporting Actress – Vanessa Redgrave
2011 San Francisco Film Critics Circle: Best Supporting Actress – Vanessa Redgrave
2011 Austin Film Critics Association: Breakthrough Artist Award – Jessica Chastain

VINERI, 9 martie

18:00 – Senna (2010) – Regia: Asif Kapdia
106 min.
Viaţa lui Ayrton Senna, triplu campion al Formulei 1, este omagiată în acest film documentar biografic. Un sportiv veritabil, timid în faţa camerelor de filmat, dar adversar redutabil pe pista de curse, brazilianul Senna ajunge să fie un superstar mondial, idolatrizat în întreaga lume şi, în primul rând, în ţara sa de origine, Brazilia.
În anul 1994, la Grand Prix-ul de la San Marino, Ayrton Senna îşi pierde viaţa în timpul cursei, într-un accident, în faţa a trei sute de milioane de telespectatori care-şi urmăreau idolul în direct.

Premii:
2011 - Austin Film Critics Award Best Documentary
2012 - BAFTA Film Award Best Documentary Film
2011 - British Independent Film Award Best Documentary
2012 - Evening Standard British Film Award Best Documentary
2011 Audience Award Best Film - Ghent International Film Festival
2012 Nominated IFTA Award Best International Film - Irish Film and Television Awards
2012 ALFS Award Documentary of the Year - London Critics Circle Film Awards
2011 Audience Award Best International Feature - Los Angeles Film Festival
2011 Audience Award World Cinema - Documentary Sundance Film Festival

20:00 – Black Pond (2011) – Regia: Tom Kingsley, Will Sharpe
83 min.
Aparent fiind o familie britanică obişnuită, Thompsonii ajung să fie acuzaţi de crimă, după ce un străin le moare la cină. Şase luni mai târziu, un prieten de familie face o vizită familiei Thompson şi, cumva, informaţia referitoare la moartea misterioasă, ajunge la presă. Coordonatele problemei sunt distorsionate, detaliile capătă o amploare scăpată de sub control, iar Thompsonii ajung să fie cunoscuţi drept „Familia de ucigaşi”.
„Black Pond” este o comedie dramatică existenţială, avându-i în distribuţie pe Chris Langham (câştigător a două premii BAFTA) şi Simon Amstell (de două ori câştigător al premiului Britanic pentru Comedie).

Premii şi nominalizări:
Nominalizat la BAFTA 2012 - Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer: Sara Brocklehurst (producer), Tom Kingsley (director), Will Sharpe (director/writer).
Evening Standard British Film Awards 2012 - Most Promising Newcomer: Will Sharpe, Tom Kingsley

SÂMBĂTĂ, 10 martie
18:00 – How to Re-establish a Vodka Empire (2012) – Regia: Daniel Edelstyn
75 min.
„How To Re-Establish a Vodka Empire” este un documentar ce urmăreşte aventura regizorului Daniel Edelstyn aflat în căutarea propriei moşteniri evreieşti din Ucraina. „Investigaţia” marcată de accente aventuroase, îl conduce la descoperirea unei distilerii de votcă deţinută cândva de strămoşii săi şi la încercarea de a reînvia această moştenire demult pierdută. Pe lângă eforturile protagonistului de a pătrunde în industria alcoolului, documentarul lui Edelstyn urmăreşte îndeaproape istoria familiei sale, subliniind totodată momentele istorice importante ale secolului XX.

20:00 – Skeletons (2010) Regia: Nick Whitfield
94 min.
O comedie neagră, foarte englezească, „Schelete” ne prezintă doi parteneri de afaceri cu un business special şi inedit: doi „exorcişti” care ajută doritorii să scape de secretele trecutului, de aşa-numitul „schelet din dulap”.
Originalitatea poveştii, umorul consistent şi jocul bun al actorilor principali i-au adus filmului critici foarte favorabile, nu puţine nominalizări pentru premii la mai multe festivaluri din Marea Britanie.

Premii:
2010 - Edinburgh International Film Festival - Best New British Film

DUMINICĂ, 11 martie

18:00 – UK Shorts Programme

90 min.
Assesment (2010) Regia: Mark Gutteridge
12 min.
Fizicul schimbător, specific adolescenţei, al lui Rachel, este un motiv de îngrijorare pentru profesorii ei de la şcoala de balet. Michael, un elev al unei şcoli de cartier, se chinuie cu examenele pe care trebuie să le dea. Întâlnirea lor accidentală îl împinge pe Michael către o misiune într-un parc regal, unde analiza adulţilor este tot ce contează.
PS Your Mystery Sender (2010) Regia: Benjamin Wigley
9 min.
În ultimii douăzeci de ani, Paul Smith, cunoscutul creator de modă din Nottingham, a primit o avalanşă de obiecte bizare ambalate ingenios, care au avut un efect remarcabil în viaţa lui, toate fiind trimise de aşa-zisul Mystery Person („Persoana misterioasă“).
Battenburg (2011) Regia: Stewart Comrie
12 min.
Într-o casă abandonată, un univers straniu aşteaptă un oaspete întâmplător. În mijlocul unui decor năucitor, strâmb, roiesc creaturi ciudate. În întuneric, fiinţe misterioase şi o prezenţă ascunsă încearcă să ademenească vizitatorii în aceste încăperi stranii.
God View (2011) Regia: Billy Lumby
7 min.
Viaţa lui Philip din Hackney, East London, personajul tulburat de lipsa persoanelor apropiate din viaţa lui – fiica şi soţia, este urmărită dintr-o perspectivă neobişnuită a aparatului de filmat, cu efecte stilistice interesante.
Our Ordered Lives (2011) Regia: Christine Entwisle
10 mins
Pentru a scăpa de remuşcări, o tânără femeie încearcă să îşi găsească refugiu în sălbăticia naturii din apropierea oraşului.
Turning (2009) Regia: Karni and Saul
10 min.
Cu ocazia celei de-a şasea aniversări, Robert primeşte în vizită trei oaspeţi speciali – trei femei în vârstă, foarte frumoase.
Ella (2010) Regia: Dan Gitsam
9 mins
O mamă moartă, un tată cu mâinile pătate de sânge şi multe aparenţe înşelătoare.
Salar (2011) Regia: Nicholas Greene
19 mins
Două vieţi se intersectează într-un sat izolat din Bolivia: un ursuz doctor american care doreşte să plece şi un miner bolivian care tocmai a fost rănit.
UK Shorts Programme este interzis minorilor.

20:00 – Oranges and Sunshine (2010) Regia: Jim Loach
104 min.
O coproducţie Marea Britanie – Australia, „Soare şi portocale” are ca subiect unul dintre cele mai mari scandaluri sociale ale istoriei postbelice a Marii Britanii: programul guvernamental care a dus la imigrarea forţată a mii de copii provenind din familii sărace şi aflaţi în grija statului; după război, aceşti copii au fost trimişi în Australia, Canada, Noua Zeelandă, Africa de Sud, cu speranţa unei vieţi mai bune, promisiunea fiind „soare şi portocale”.
Adevărul acestei istorii şi încercarea unei asistente sociale şi a unora dintre aceşti copii, deveniţi adulţi, de a reuni familiile despărţite sînt firele pe care le urmăreşte cu intensitate acest film.

Premii:
2012 - Australian Film Institute Award - Best Supporting Actor: Hugo Weaving
2011 - Australian Screen Editors Award - Avid Award for Best Editing on a Feature Film: Dany Cooper
2011 - IF Award - Best Actress: Emily Watson; Best Productio Design: Melinda Doring.

LUNI, 12 martie

18:00 – Kill List (2011) Regia: Ben Wheatley
95 min.
O producţie pentru iubitorii genului thriller şi ai filmelor de acţiune, „Kill List” foloseşte elemente deja clasice pentru succesul acestui tip de filme: Jay şi Gal, foşti soldaţi, cu misiuni în Europa de Est, devin criminali plătiţi.
Un client misterios le comandă uciderea a trei persoane – un preot, un pedofil şi un parlamentar, de-aici începând cursul surprinzător al naraţiunii: identităţile şi reacţiile celor trei – pe care cei doi trebuie să îi asasineze – sînt neaşteptate, iar finalul este unul absolut surprinzător.

Premii:
British Independent Film Award 2011, Best Supporting Actor: Michael Smile

20:00 – Weekend (2011) – Regia: Andrew Haigh
97 min.
Un film provocator, care pune privitorul în faţa unor probleme care îşi caută încă o rezolvare în societatea contemporană: dificultăţile de integrare socială şi de acceptare a propriei identităţi a unor tineri a căror orientare sexuală este alta decât cea a majorităţii.
Realizat cu o mare sensibilitate şi cu un ton sincer şi convingător, filmul pune în discuţie teme care nu se limitează la zona de interes a comunităţilor gay, ele fiind general umane.
Filmul este interzis minorilor.

Premii:
British Independent Film Awards 2011, Best Achievement in Production, Most Promising Newcomer: Tom Cullen
Czech Gay and Lesbian Film Festival 2011, Audience Award,
Evening Standard British Film Awards 2011, Best Screenplay
Ghent International Film Festival 2011, Youth Jury Award, Best Film
London Critics Circle Film Awards 2012, ALFS Award, Breakthrough British Filmmaker Andrew Haigh
Nashville Film Festival 2011, Best of Festival Award Best Actor in a Narrative Feature: Tom Cullen, Narrative Feature: Andrew Haigh
Rotterdam International Film Festival 2012, MovieZone Award
 


înapoi la pagina principală
 
inchis