Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Zilele Roşiei Montane 5
6 – 8 februarie 2015
Muzeul Național al Țăranului Român / Clubul Țăranului
În 2015, la cea de-a 5-a ediţie a Zilei Roşiei Montane, aniversăm 1884 de ani de existenţă a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, atestată documentar în 6 februarie 131.
Ziua Roşiei Montane este un prilej pentru a face cunoscut patrimoniul natural și cultural excepțional de la Roșia Montană și de a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestui ansamblu valoros, demn de a fi înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, cu această ocazie, nu putem ocoli riscurile cu care se confruntă întreaga zonă a Roșiei Montane, ca urmare a proiectului minier propus de compania Roșia Montană Gold Corporation, care plănuiește deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafață din Europa.
Ca în fiecare an, și cea de-a cincea ediţie a evenimentului vă invită la expoziție pe tema patrimoniului cultural al Roșiei Montane, proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, despre impactul altor proiecte miniere în diferite regiuni, precum și despre rezistența comunităților locale, discuții și dezbateri, și, nu în ultimul rând, concerte ale artiștilor care susțin Roșia Montană.
De-a lungul timpului, Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită în zeci de oraşe din ţară şi străinătate, precum Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Nehoiu, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea, Vaslui, Chişinău (Rep. Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria).
INTRAREA ESTE LIBERĂ
► VINERI, 6 februarie
18.00 Vernisaj expoziție Roșia Montană. Memoria obiectelor
20.00 Concert Trei Parale
21.00 Concert Ad Hoc
► SÂMBĂTĂ, 7 februarie
17.00 Scurtmetraje despre comunitatea de la Roșia Montană
18.00 Scurtmetraje despre protestele pentru Roșia Montană
19.00 Scurtmetraje despre patrimoniul Roșiei Montane
20.00 Concert Bogdan Cobzarul (Șamanul mut)
22.00 Concert Electric Brother [dj set]
► DUMINICĂ, 8 februarie
17.00 Noul Eldorado / r. Tibor Kocsis / Ungaria / 76′ / 2004
18.30 Roșia Montană, un loc la marginea prăpastiei / r. Fabian Daub / Germania / 92′ / 2012
18.30 Atelier de educaţie globală
20.30 Concert AudBand
21.00 Moment special: Oana Pellea

Ziua Roşiei Montane este un eveniment anual, organizat cu ocazia aniversării atestării documentare a Roşiei Montane, pe 6 februarie. ZRM promovează patrimoniul natural şi cultural de valoare universală a Roşiei Montane şi accentuează necesitatea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului, cu potenţial de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ziua Roşiei Montane este un eveniment independent financiar. Nu sunt acceptate sponsorizări din partea companiilor sau a persoanelor politice. Ziua Roşiei Montane este un eveniment apartinic. Afişarea de simboluri politice de orice fel, prezența personalităţilor politice la eveniment, partizanatul ideologic sau politic nu sunt acceptate. De asemenea, politizarea evenimentului prin alte căi va fi sancționată public. Ziua Roşiei Montane se bazează pe implicarea și contribuția voluntară a tuturor persoanelor: organizatori, invitaţi, parteneri. Ziua Roşiei Montane este un eveniment deschis tuturor, intrarea fiind liberă în fiecare oraş.
www.ziuarosieimontane.ro
www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum 1884 de ani. Alburnus Maior, denumirea latină a Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionată în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate descoperite în minele de la Roşia Montană reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.
www.rosiamontana.org
înapoi la pagina principală