Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Zilele Roșiei Montane la București 2016




Ziua Roșiei Montane 2016 - Un nou început


Asociația Alburnus Maior, Asociația București și ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie), în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă invită în 6 și 7 februarie 2016 la Zilele Roșiei Montane în București, cu ocazia aniversării a 1885 de ani de la prima atestare documentară a așezării. După 16 ani de luptă, sărbătorim Roșia Montană privind spre viitor. Evenimentul urmărește să pună bazele unui plan practic de dezvoltare a localității prin atelierele deschise și discuțiile structurate, care vor constitui nucleul manifestării din acest an.

Voluntari ai Campaniei Salvați Roșia Montană organizează a șasea ediție a Zilei Roșiei Montane în mai multe orașe din țară și străinătate pentru a sărbători cea mai veche localitate minieră din România, Alburnus Maior, atestată în data de 6 februarie 131.
Programul evenimentelor din fiecare oraș va conține ateliere, sesiuni de discuții despre protejarea și valorificarea patrimoniului, proiecții de film, expoziții, concerte susținute de artiști locali și alte activități.

În București, Zilele Roșiei Montane se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Național al Tăranului Român și Clubul Tăranului în perioada 6-7 februarie 2016. Evenimentul debutează la ora 17 cu vernisajul expoziției "Roșia Montană – o perspectivă olandeză", care cuprinde proiecte realizate de studenții Academiei de Arhitectură din Amsterdam în perioada septembrie-noiembrie 2015. Proiectele vor fi prezentate de doamna Maike van Stiphout, director al programului de Master în Arhitectură Peisageră la Academia de Arhitectură din Amsterdam.
Pe parcursul a trei ateliere interactive vom schița împreună viitorul Roșiei Montane, alături de invitații noștri: importanța înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial (invitat: doamna Irina Iamandescu, secretar ICOMOS România, organizație consultativă UNESCO), modalități de finanțare destinate salvării și valorificării patrimoniului cultural și posibilitățile de dezvoltare a localității (invitat: doamna Vera Marin, președintele Asociației pentru Tranziție Urbană).

Seara se va încheia la Clubul Țăranului cu concertele a trei trupe renumite pentru abordările muzicale inovative: Iordache, Soul Serenade și Foley’Ala.

Ziua de 7 februarie, începând cu ora 15, este rezervată proiecțiilor de film, Cinema Muzeul Țăranului-Studioul Horia Bernea. Acestea debutează cu secțiunea "În amintirea celor dispăruți", dedicată comemorării prietenilor Roșiei Montane pe care evenimentele dramatice de la sfârșitul anului trecut i-au răpit prematur.

De la ora 16 sunt programate scurtmetraje despre situri similare Roșiei Montane incluse în Lista Patrimoniului Mondial. Prezentările vor fi urmate de proiecții despre patrimoniul material și imaterial al localității.
Documentarele vor fi completate de discuții la care vor participa membri ai Asociației Arhitectură. Restaurare. Arheologie, autorii solicitării oficiale și notei de fundamentare care argumentează necesitatea includerii sitului minier istoric Roșia Montană în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial.

Intrarea este liberă la toate evenimentele. Programul detaliat și afișul se găsesc aici: http://bit.do/ZRM2016Bucuresti
Pentru mai multe informații: Alexandru Binescu, telefon 0733747643, email organizare@ziuarosieimontane.ro




înapoi la pagina principală
 
inchis