Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ziua Internațională a Muzeelor
COMUNICAT ICOM

 Ca în fiecare an, din 1977 încoace, muzeele din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Muzeelor – celebrare inițiată de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

În 2013, tema Zilei Internaționale a Muzeelor este Muzeele (memorie + creativitate) = progres social. Aproape 33.000 de muzee, din 130 de țări, încearcă, în această zi, să dedice activitățile lor temei menționate.
Bogăția patrimoniului nostru istoric, conservat și pus în valoare de muzee, asociate cu inventivitatea și creativitatea care animă sectorul muzeal, mai ales, în anii din urmă, constituie adevărata forță a instituțiilor muzeale. Îmbinarea misiunii lor tradiționale, de conservare a memoriei, cu creativitatea necesară pentru reînnoirea lor permanentă și cu dezvoltarea publicului lor – iată evoluția pe care muzeele și-o asumă, cu ferma convingere că prezența și acțiunile lor pot transforma societatea într-un mod benefic!

Tema aceasta, absolut optimistă, exprimată sub forma unei ecuații, reunește, în mod dinamic, diferite concepte esențiale pentru definirea a ceea ce este un muzeu astăzi, subliniind natura universală a acestor instituții și influența pozitivă pe care ele o exercită asupra societății. Tema aleasă sintetizează complexitatea sarcinilor muzeelor și amintește faptul că vocația lor este aceea de a contribui la dezvoltarea și coagularea comunității.
Comitetul Național Român ICOM solicită muzeelor din întreaga țară să ofere publiului, în această zi de 18 mai 2013, programe adecvate temei Zilei Internaționale a Muzeelor, cu titlu gratuit, cu speranța că acest eveniment va rămâne în memoria comunităților pe care noi, cei care lucrăm în muzee, le servim.

La mulți ani, muzeelor din întreaga lume!
La mulți ani, muzeelor din România!Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU

Președinte
 
înapoi la pagina principală
 
inchis