Catre Tur Virtual
Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ziua Roșiei Montane 2017
Roșia Montană dă petrecere de ziua ei! Pe 6 februarie 2017, se împlinesc 1886 de ani de atestare documentară a localității din Apuseni, iar Ziua Roșiei Montane este sărbatorită în București la Muzeul Național al Țăranului Român și Clubul Țăranului.
Îi așteptăm pe prietenii Roșiei cu meniu tradițional și pălincă din localitate, vânătoare de comori, concert, proiecții de filme, dezbateri.
Evenimentul este menit să promoveze valorile culturale și de patrimoniu ale așezării din Țara Moților, să îi determine pe susținători să continue demersurile pentru protejarea ei și să contribuie la dezvoltarea pe termen mediu și lung prin promovarea turismului local. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Evenimentul poate fi accesat și pe Facebook https://www.facebook.com/events/613145162212866

„GUSTĂ ROȘIA MONTANĂ”

„Gusta Roșia Montană” este o acțiune caritabilă, organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, menită să îi ajute pe copiii roșieni cu posibilități reduse să achiziționeze rechizite pentru semestrul al doilea al acestui an școlar.
Participanții pot comanda un meniu gătit la Clubul Țăranului de un localnic ca la el acasă: vărzar și pălincă, cartofi rântăliți cu cârnați de Roșia și clătite cu gem din cămara sa. Fondurile rezultate se transformă în rechizite pentru școlarii din familiile defavorizate ale zonei.
Acțiunea se desfășoară la Clubul Țăranului, începând cu ora 16:00. Comenzile pot fi preluate până la ora 22:00. Numărul de porții este limitat, așa că îi rugăm pe doritori să vină din timp. Meniul poate fi luat și la pachet, iar donația recomandată este de 25 lei.
Despre „GUSTĂ ROȘIA MONTANĂ”, aflați mai multe: https://www.facebook.com/events/1924976751068441/

VÂNĂTOAREA DE COMORI

„Roșia Montană Gold Rush”, cum am intitulat prima vânătoare de comori organizată în cadrul Zilei Roșiei Montane, îi va reuni la joc pe cei mari și pe cei mici și va fi o bună ocazie pentru participanți de a învăța sau de a-și reaminti informații despre localitatea din Apuseni și istoria ei.
Participanții trebuie să se înscrie la eveniment până pe 3 februarie, ora 11:00, la adresa de email vanatoarea@ziuarosieimontane.ro. Sunt acceptate echipe de 2-4 persoane (vârstă minimă 8 ani).
Participanții trebuie să studieze fotografiile mai vechi sau mai noi cu case, locuri și oameni din Roșia Montană și să urmărească postările de pe pagina evenimentului ca să afle cât mai multe despre istoria, folclorul și geografia locurilor și să rezolve probele care le oferă indicii care conduc la Marele Premiu al vânătorii. De asemenea, la fața locului vor fi oferite indicii și informații suplimentare. Pot fi câștigate insigne și stickere, postere și vederi cu imagini din Roșia Montană. Premiul cel mare este oferit de Made in Roșia Montană, producătorii articole din lână locali.
Despre VÂNĂTOAREA DE COMORI, aflați mai multe aici:
https://www.facebook.com/events/199992870475693/

PROIECȚII DE FILM

Am selecţionat documentare ce îţi arată Roșia Montană de ieri, de azi și cea care sperăm să se regăsească mâine în Patrimoniul Mondial. Cele trei secțiuni sunt patrimoniul localității, oamenii ei și situri UNESCO similare.
Proiecțiile au loc la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, între orele 18:00 și 21:00.

VERNISAJUL EXPOZIȚIEI „Împreună dăm viață satului Corna”

Expoziția de fotografie ilustrează cele trei tabere de restaurare ce au avut ca scop valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna din comuna Roșia Montană. Proiectele de restaurare aparțin asociației RYMA în parteneriat cu Asociația The Shining Earth și susținute de către Ordinul Arhitecților din România și de campania Salvați Roșia Montană.
Vernisajul este urmat de discuții pe tema posibilităților de valorificare a patrimoniului zonei, cu participarea domnului Virgil Apostol, coordonatorul șantierelor de restaurare din Roșia Montană și membru al Asociației ARA - Arhitectura Restaurare Arheologie. Vor mai lua cuvântul activiști, studenți și voluntari implicați în acest proiect.
Expoziția poate fi vizitată la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român între 6 și 12 februarie.

PEISAJELE ALIMENTARE ALE ROȘIEI MONTANE

Vă invităm să privim localitatea din Munții Apuseni dintr-un unghi antropologic. Mineritul tradițional, natura, diferitele etnii și confesiuni, au creat un peisaj alimentar inedit. Iar Sorin Jurcă, venit din Roșia Montană special pentru 6 februarie, ne spune povestea hranei acestei vechi așezări. Discuția este moderată de antropologul Monica Stroe.

MARIA RĂDUCANU CÂNTĂ PENTRU ROȘIA MONTANĂ, Clubul Țăranului

Cantautoarea, care face parte dintre interpreții „noului val românesc” de jazz, este unul dintre artiștii susținători ai campaniei pentru salvarea Rosiei Montane încă de la inceput. Pentru această cauză, Maria Răducanu a cântat în repetate rânduri, inclusiv la Fân Fest și la Ziua Roșiei Montane, în 2014.
În acest an, concertul Mariei Răducanu avea avea loc la Clubul Țăranului, începând cu ora 21:00.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Maria Răducanu este o soprană cu o largă deschidere interpretativă, combinând jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și fado cu muzica populară românească.
Despre concertul Mariei Raducanu, găsiți mai multe informații aici: https://www.facebook.com/events/1204377226284156/

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ziua Roșiei Montane este un eveniment anual ce se desfășoară prin contribuția pro-bono a tuturor celor implicați: organizatori, artiști, invitați și parteneri. Cea de-a șaptea ediție a Zilei Roșiei Montane este posibilă cu ajutorul voluntarilor Asociației București și Asociației RYMA.
Partenerii evenimentului sunt: Muzeul Național al Țăranului Român, Clubul Țăranului și Digital Advertising.
Evenimentul se înscrie în acțiunile Campaniei Salvați Roșia Montană și nu se acceptă niciun fel de simboluri politice.

Ziua Rosiei Montane în țară:
Craiova: https://www.facebook.com/events/936901566441978/
Pentru detalii: 0729.80.30.58 (Ioana Oancea)
Asociația București


 


înapoi la pagina principală
 
inchis