Catre Tur Virtual

Cladirea Muzeului Naţional al Ţăranului Român este amplasată în Piaţa Victoriei din Bucureşti, alături de Muzeul de Ştiinţe Naturale "Grigore Antipa" şi de Muzeul de Geologie. Cel numit cu întocmirea proiectului şi conducerea lucrarilor va fi arhitectul N. Ghika-Budeşti, strălucit reprezentant al şcolii autohtone de arhitectură care, potrivit opţiunii muzeologice a etnografului şi directorului Alexandru Tzigara-Samurcaş, trebuia să înalţe "un palat al artei pământene", dispus sub forma incintelor de tip monastic.

După 29 de ani, la capătul unor nesfârşite întreruperi, se va finaliza, în 1941, luând înfăţişarea actualului monument de arhitectură, sediul Muzeului Ţăranului Român.

Ilustrare a stilului neoromânesc inspirat din fondul arhitectural tradiţional, cu deosebire cel brâncovenesc, lucrarea se remarcă prin expresivitatea ansamblului compoziţiei completată cu utilizarea ponderată a elementelor decorative florale şi zoomorfe. Zidăria aparentă de cărîmidă roşie, marile ferestre reunite sub arcade, coloanele logiei, balustrada, elementele traforate, eleganta siluetă a turnului central cu imaginea foişorului amintind de clopotniţele vechilor mănăstiri ş.a. conferă cladirii somptuozitatea măsurată a unui adevarat palat al artei.

In anii '60, clădirii i se adaugă un corp central de birouri şi săli conexe, construit însă, prin nesocotirea totală a datelor stilistice de bază ale concepţiei lui N. Ghika-Budeşti. Noua construcţie, amplasată lăturalnic, în spatele monumentalului edificiu, se individualizează, de asemenea, printr-un mozaic de proporţii, realizat în spiritul perioadei cvasi-proletcultiste a totalitarismului comunist.

Galeria de Artă Ţărănească



Marți, 19 octombrie 2021, magazinul muzeului este închis.


Deschis zilnic între orele 10.00 - 18.00

Lunea este închis.



****



Galeria de Artă Ţărănească a fost gândită precum o cameră bună, încăpere nelipsită din casa ţăranului, în care se găseau cele mai frumoase şi mai de preţ lucruri ale lui.
Puteţi găsi, admira şi cumpăra de la Galeria de Artă Ţărănească obiecte realizate de meşteri populari din toate zonele ţării:
haine de sărbătoare de o mare diversitate de ornamente şi culori: cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, poale, catrinţe, fote, vâlnice, ii, podoabe de cap, marame ţesute din borangic, opinci şi podoabe;
ştergare din bumbac şi cânepă pentru a împodobi pereţii casei, scoarţe, feţe de pernă şi feţe de masă;
ploşti, ulcioare, căni, farfurii;
obiecte din lemn: linguri, blidare, casete pictate, scaune pictate;
instrumentele muzicale: fluiere, cavale, fluierici, ocarine;
ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă.
















Un articol despre Galeria de Artă Ţărănească găsiţi aici : Jurnalul Naţional



 
inchis