Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...
Condoleanțe
De-a lungul istoriei sale de 111 ani, Muzeul de la Șosea s-a bucurat de un sprijin important din partea Casei Regale a României. Istoria Muzeului a început în 13 iulie 1906, când pe baza Decretului Regal nr. 2777, semnat de Regele Carol I, Mihail Vlădescu, inspiratul ministru al cultelor din acea vreme, l-a numit pe Al. Tzigara-Samurcaș director al Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, actualul Muzeu Național al Țăranului Român.
În prezent, în Arhiva de Imagine a MNȚR se găsesc numeroase fotografii de epocă, realizate de celebrul fotograf Iosif Berman, care a surprins timp de mai multe decenii, imagini ale vieții oficiale, dar și ale cotidianului Regalității din perioada interbelică.
În mai 2008, Muzeul Național al Țăranului Român a fost onorat și s-a bucurat de vizita Majestăților Lor, Regele Mihai și Regina Ana și a Altețelor Lor Regale, Principesa Margareta și Principele Radu. Vernisam atunci expoziția „Colecția Regală de artă tradițională – Regina Elena”.
Păstrând amintirea vie a unui model de demnitate, curaj și iubire pentru valorile țării sale, deplângem pierderea Majestății Sale, Regele Mihai I al României și transmitem regretele și condoleanțele noastre Casei Regale.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Muzeul Național al Țăranului Român
înapoi la pagina principală