Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh




Prima expoziţie, prima sală
14 martie – 15 aprilie 2012, Sala Irina Nicolau



Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 14 martie, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziţiei Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh, în cadrul proiectului Childhood. Remains and Heritage.


Proiectul european Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu coordonat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă oferă ocazia rară de a urmări, ba chiar şi de a participa (cu idei, obiecte şi poveşti) la realizarea unui muzeu virtual al copilăriei. După aproape un an de documentare şi cercetări de teren, începem! Celor interesaţi de temă le amintim că ambiţia noastră este să prezentăm în acest muzeu nu numai tradiţiile rurale, dar şi pe cele urbane, nu numai trecutul îndepărtat, ci şi pe cel recent, precum şi prezentul în plină schimbare, sperând să punem în valoare nu doar diferenţele locale, ci şi percepţia comună în timp şi spaţiu asupra copilăriei.

Începem cu deschiderea primei viitoare săli de muzeu, intitulată Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh. De la întrebarea de unde vin copiii? până la ce se petrece cu ei după moarte, de la practici magice de întâmpinare şi menire până la ceremonia botezului, de la căutări incitante – cum ar fi cea a unui echivalent rural al biberonului, până la descoperiri nesperate – cum ar fi cele câteva vechi mărturii de botez boieresc-urbane, parcursul expoziţiei va fi cu siguranţă palpitant, atât pentru copii (care se vor bucura şi de un atelier surpriză), cât şi pentru părinţi, educatori, etnologi şi bunici.





Co-organizatori: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Artees, Muzeul Lebork, Institutul Cultural Român
Partener: Ministerul Culturii şi Patrimoniului din România, Mercury360




 










înapoi la pagina principală
 
inchis