Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Atelier de construcţie de zmee




ZMEUL ZMEELOR
Miercuri, 2 mai 2012, ora 17.00


Motto: Cerf-volant, volant au vent
Ne t'arrête pas vers la mer
Haut dans les airs un enfant te voit
Voyage insolent troubles enivrants
Amours innocentes suivent ta voie
Suivent ta voie en volant

Les Choristes


Zmeul – jocul copilăriei exprimând dorinţa primară cea mai inocentă a omului de a zbura alături de păsările cerului – a apărut în China, în jurul anului 800 I.Hr. şi a rămas neschimbat după secole şi, la fel de popular, în întreaga lume.

Una din sutele de legende despre originea lui spune că primul zmeu a fost, de fapt, o pălărie de pai de orez a unui ţăran chinez, care sătul să tot alerge dupa ea, atunci când i-o zbura vantul, a legat-o cu o sfoară.

Multă vreme zmeul, prin decoraţiile sale tradiţionale, a fost purtătorul a numeroase simboluri, legate mai ales de aspiraţia oamenilor de a se apropia cu sufletul de cer.

Pe măsură ce zmeul a fost adoptat şi de alte popoare, orientale şi occidentale, acestea au folosit materiale noi de construcţie, decoraţii şi forme aerodinamice diferite, găsindu-i alte utilizări, absolut surprinzătoare.

În tradiţia populară românească zmeul apare sub forme diferite şi este o încercare grea pentru etnologi să le găsească pe toate. Cel mai celebru zmeu autohton rămâne însă steagul dacic „şarpele cu cap de lup” – o provocare pentru oricare kite maker.

Pentru a descoperii tainele constructiei de zmee, Asociaţia pentru Managementul Artelor, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează în data de 2 mai 2012, ora 17.00, la Atelierul de Creativitate, un workshop în care unul dintre cei mai renumiţi kiteri din Europa va arăta cum se construiesc diferite modele de zmee.

Iată ce declară gazda acestui workshop domnul Rolf Stohanzl de la clubul de kiting din Viena:

Sunt „zburător” de 25 de ani şi constructor de zmee de 20 de ani. Am început practicarea acestui hobby datoritî fiului meu, în vârstă de 8 ani, cu care mergeam la festivalurile de zmee şi la atelierele de confecţionat zmee din Austria. Am construit zmee de diferite forme şi mărimi, dar mă ocup şi de restaurarea unor zmee vechi. Sunt şi un colecţionar pasionat... Construcţia de zmee este pentru mine o ocupaţie practică, iar zborul zmeului îmi oferă momente unice de relaxare şi meditaţie. Sunt întotdeauna gata să împart experienţa mea cu alţii şi, de aceea, am acceptat cu plăcere să fac parte din echipa Black Sea Kite Festival în calitate de consilier.

Sunt asteptaţi la acest eveniment copii şi bunici, elevi de la liceele de arte, elevi şi studenţi din învaţământul aeronautic şi orice pasionat de zbor.

 


înapoi la pagina principală
 
inchis