Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

CULESE DIN BALKANI Festival de film etno




Meșteșugurile, pe cale de dispariție, obiceiurile la români și țăranul român contemporan - temele primei ediții a Festivalului de Film ETNO Culese din Balkani



Prima ediție a Festivalului de Film Etno Culese din Balkani vă așteaptă, între 18 și 20 septembrie 2015, cu proiecții de film documentar românesc de seamă și dezbateri pe măsură, la Cinema Muzeul Țăranului.

Intrarea este liberă precum pasărea cerului.

Festivalul are în program peste 10 filme documentare românești, dintre care 2 premiere (Printre oameni și fiare, R: Hanno Hoefer și Paștele blajinilor, R: Claudiu Mitcu) și o proiecție care va putea fi vizionată pentru prima dată de către publicul bucureștean (Nicolae al lui Ion, R: Francisc Mraz).

Filmele documentare vor fi urmate de sesiuni de răspunsuri și întrebări - pe de o parte, între publicul prezent în sală și realizatorii filmelor și, pe de altă parte, între publicul spectator și specialiști din domeniul etnologiei și ai antropologiei.

Festivalul de Film ETNO Culese din Balkani a ales, pentru ediția de anul acesta, trei teme: <Meșteșugurile, pe cale de dispariție>, <Obiceiurile la români> și <Țăranul român contemporan>.

PROGRAM

PROGRAM

VINERI, 18 septembrie

19.30 - Cum s-a făcut lumea, ANIMAȚIE, 2013, R: Maria Brudașcă, 9'

Tema zilei: MEȘTEȘUGURILE, PE CALE DE DISPARIȚIE

20.00 - Kopanarii, 2008, R: Daniela Apostol, 8'

20.20 - Portret / atelier Paul Balaci (2007) /// Crochiu etnografic - de Lila Passima și Marius Caraman, 33'
(Q & A cu Lila Passima, curator, cercetător, șef Secție Educație Muzeală la Muzeul Național al Țăranului Român)

21.00 - Oameni și fiare, 2013, R: Hanno Hoefer, 35', PREMIERĂ
(Q & A cu regizorul Hanno Hofer și Laura Jiga Iliescu, doctor în filologie, specializarea folclor literar, cercetător principal gradul II Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu)


SÂMBĂTĂ, 19 septembrie

Tema zilei: OBICEIURI LA ROMÂNI

19.00 - Privindu-se pe ei înșiși: Băbăluda Luda, 2011, R: Mihai Andrei Leaha, 33'
(Q & A cu Anamaria Iuga - doctor în filologie cu specializare în dinamica obiceiurilor și a artei traditionale, etnolog la Muzeul Național al Țăranului Român)

19.50 - Ritual pentru setea pământului, 1972, R: Mirel Ilieșiu, 12'

20.00 - Focurile morților, 1993, R: Cornel Mihalache, 13'
(Q & A cu realizatorul filmului)

20.45 - Paștele blajinilor, 2015, R: Claudiu Mitcu, 19', PREMIERĂ
(Q & A, cu regizorul Claudiu Mitcu și Antoaneta Olteanu, etnolog, profesor universitar doctor Catedra de limba şi literatură rusă, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti)


DUMINICĂ, 20 septembrie

Tema zilei: ȚĂRANUL ROMÂN CONTEMPORAN

18.30 - Humorască, 2007, R: Diana Deleanu, 17' (Q & A cu realizatorul filmului)

19.15 - Întristări, 1999, R: Cornel Mihalache, 16' (Q & A cu Narcisa Alexandra Știucă – conf. dr. Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Catedra de Etnologie şi Folclor, Vintilă Mihăilescu – antropolog, profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative)

20.00 - Nicolae al lui Ion / Nicolae Pițis din Lăpuș, 2013, R: Francisc Mraz, 35'
(Q & A cu regizorul filmului)

21.00 - Constantin și Elena, 2009, R: Andrei Dăscălescu, 98'
(Q & A în prezența regizorului, înainte de începerea filmului).


Totodată, zânele de la Șezătoarea Urbană te invită, în acest weekend, să coși împreună cu ele semnul celui mare mare binefăcător al lumii – #SOARELE, care stă de strajă și anunță Festivalul de film Etno Culese din Balkani și la două ateliere noi de cusut, sâmbătă și duminică, de la ora 14, în holul sălii de cinema. 

Event FB - FB.com/events/451054571734098

***********************************************************************************
Festivalul de film ETNO Culese din Balkani este organizat de Cooperativa Tradițională și DocuArt, împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri: Centrul de Cercetări Etnologice și Folclor – Universitatea București, Șezătoarea urbană






 




înapoi la pagina principală
 
inchis